Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar

B12 vitamini özellikle ve en çok hayvansal ürünlerde büyük oranda yer almaktadır. Birkaç sebzede B12 vitaminin olduğu iddia edilmiş olsa da henüz bu alanda kanıtlanmış, net bir bilgi yer almamaktadır. B12 vitamini sadece hayvansal dokularda yer aldığı ve sebzelerde olmadığı için sadece sebze ile beslenen, hayvan ürünleri yemeyi tercih etmeyen bireyler, vücudun alması gereken B12 vitamini karşılayabilmek için, B12 vitamini içeren ilaçları kullanmayı tercih etmektedirler. B12 vitamini diğer vitaminlere göre suda erime özelliğine sahiptir. Suda erime özelliğine sahip birçok vitamin vardır, B12 vitaminin diğer suda eriyen vitaminlere göre, farklı bir özelliği vardır. B12 vitamini vücutta depolanabilmektedir ama diğer vitaminlerin vücutta depolanma gibi bir özelliği bulunmamaktadır. B12 vitamini vücudumuza birtakım B12 vitamini içeren ürünlerin alımından sonra beş yıl süresince vücutta depolama gibi bir özelliği bulunmaktadır.

B12 vitamini sadece hayvansal dokularda yer almaktadır. Tüm vücut için gerekli olan sinir hücrelerinin büyümesi ya da her türlü hücrenin yenilenmesi açısından B12 vitamini vücudumuz için en gerekli olan vitaminlerden biri olarak önem taşımaktadır. Vücudumuzda proteinlerin oluşması için gerekli olan aminoasitlerin işleyişinde çok önemli bir yeri vardır. B12 içeren ürünlerin insan vücuduna girmesinin ardından ince bağırsak aracılığı ile emilimi gerçekleşmektedir. Bazı insanlar diyet ya da spor yaparken, kilo alımını azaltmak amacıyla B12 vitaminini olması gerektiği kadar almayı ihmal ederler ya da tercih etmezler. B12 vitaminin yeterli miktarda alınmamasından dolayı, ince bağırsakların az miktarda B12 vitamini emilimi göstermek zorunda kaldığı için B12 vitamini vücutta yetersiz oranda yer alır. Önemsenmeyecek miktarda B12 vitamini eksikliği herkeste çok sık görülen bir durumdur ama önemli olan B12 vitamini sınırının altında ya da üstünde büyük oranda yer almamak. B12 vitaminin yeterli oranda vücuda alınması sayesinde sinirlerde herhangi bir sebeple gerçekleşebilecek tahribatın giderilmesinde büyük rol oynamaktadır. B12 vitamini aynı zamanda insanların doğurganlık özelliğini gerçekleştirir, vücutta bulunan hücrelerin oluşumunu ve bu hücrelerin uzun süreli olmasını sağlamaktadır. Vücudumuzda çok fazla sayıda olan sinir uçlarının normal gelişim sürecini kolaylaştırır, hafızayı güçlendirir ve öğrenme eyleminin daha hızlı gerçekleşmesinde büyük rol oynamaktadır.



B12 Eksikliği Belirtileri
Vücudumuzda belirli bir miktarda olması gereken B12 vitaminin günlük oran ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir. Vücut enerji üretimini arttırır ve kandaki oksijen oranını artmasını sağlamaktadır. B12 vitamini hücre oluşumunu arttırmaktadır. Vücudumuzda sinir uçlarının gelişimini desteklemektedir. İnsan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden olan B12 vitaminin eksikliğini gösteren birtakım belirtiler vardır. B12 vitaminin insan vücudunda az miktarda yer almasından dolayı eksikliğinde sinir sisteminde ortaya çıkan hasar, unutkanlık, depresyon, konsantrasyon eksikliği, kilo kaybı, yataktan dinç olarak kalkamamak, uyuşukluk gibi birtakım belirtileri görülmektedir.



B12 Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?
1. Kansızlık
Anemi nedir?

Kansızlık, bir diğer ismiyle anemi B12 vitamini ve demir eksikliği sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ama kırmızı kan hücresi sayısının artmasını sağlayan vitamin B12 vitaminidir. B12 eksikliği durumunda folik asit oranı yüksek olan yiyecekler ve B12 içeren besinler daha çok tüketilmelidir. Kansızlık hem yeterli ve sağlıklı beslenememekten hem de insan vücudunun kan hücreleri üretmesi için gerekli olan mineralleri alamamasından kaynaklanmaktadır. Anemi de kan hücrelerinin sayısının azalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Anemi hastalığında insanlarda aşırı yorgun olma, kasların güçsüzleşmesi, kasılmalar, dikkat eksikliği gibi birtakım belirtileri bulunmaktadır. Kan hücresi sayısının azalması siroz, kanser gibi ciddi hastalıklara önlem alınmadığında dönüşebilir, yani bu hastalıkların çıkış noktası kansızlıktır. Kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasını engellemek için B12 vitaminini yüksek oranda içeren besinleri sıkça tüketmeliyiz.

2. Depresyon
depresyon

İnsan vücudunda bulunan B12 vitaminin eksikliğinde sık karşılaşılan hastalıklardan birisi de depresyondur. Depresyon insanların psikolojik durumlarının aniden değişime uğraması ve uzun süre aynı ruh halinde kalması durumudur. İnsanlar depresyona girdikleri zaman karamsar bir bakış açısıyla hayata ve olaylara bakmaya başlarlar, bu karamsarlık durumu daha da artmaktadır. İnsanlar gün içerisinde karşılaştıkları üzücü, kötü olaylar yaşadıklarında ya da herhangi kötü bir haber aldığında depresyona girme durumu ortaya çıkmaktadır. Depresyondan çıkabilmek için bir uzmandan yardım almanız sizin için yararlı olacaktır. Depresyonun en önemli sebeplerinden birisi de B12 vitaminin eksikliğidir, B12 vitaminin eksikliğinin giderilmesi durumunda depresyondan çıkma imkanınız artacaktır.

3. Unutkanlık
unutkanlık

İnsan vücudunda B12 eksikliğinin olması durumunda en bariz ve en sık görülen hastalık unutkanlıktır. Gün içerisinde birkaç unutkanlık gösteren olaylar yaşamanız mümkündür ama bu durum sıklaşmaya başladığında ciddi bir boyuta doğru ilerliyor demektir. B12 vitaminin insan vücudunda azalmasının en önemli ve en çok kendini belli eden hastalığıdır. Unutkanlığın en iyi çözümü içerisinde yüksek oranda B12 vitaminin bulunduğu balığı sıkça tüketmektir, aynı zamanda doktorunuzun tavsiyesiyle B12 vitamini içeren ilaçlar var, onları da kullanarak B12 vitamini eksikliğine son verebilirsiniz.

4. Sinir Sistemi Rahatsızlıkları


sinir-sistemi-hastaliklari

Sinir sistemi insan vücudunda iç ve dış olayları algılamamızı sağlayan, tüm bilgileri elde eden ve bu bilgileri kullanmamızı sağlayan, insan vücudunda çok fazla sayıda bulunan hücreler aracılığı ile farklı bölgelere mesajlar ileten ve onları yönlendiren beyinsel bir sistemdir. İnsan vücudunda sonsuz fonksiyonu bulunan sinir sistemi B12 vitamini eksikliğinde birçok bölge hasar görmektedir ve böylece sinir sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Sinir sisteminin sağlıklı ve sorunsuz işlevine devam edebilmesi için B12 vitaminini günlük olarak belirlenen oranda alınması gerekmektedir.

B12 Vitamini Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
B12 vitamini her insanda vücudun doğal işleyişinin devam edebilmesi için, insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gerekmektedir. İnsan vücudundaki her hücreye etki etmesi açısından diğer vitaminlerden farklıdır. B12 eksikliği yaş ilerledikçe ortaya çıkmaktadır. Özellikle altmış beş yaş üstü yaşını doldurmuş olan bireylerde daha çok B12  eksikliği görülmektedir. B12 vitaminin eksikliğini gidermek amacıyla özellikle birtakım besinler uzmanlar tarafından porsiyon olarak tavsiye edilmektedir. Yüksek oranda B12 vitamini içeren besinler, dana ciğeri, tavuk ciğeri, dana eti, balık çeşitlerinden uskumru, istiridye, ringa balığı, alabalık, yengeç, karides, sardalye, lüfer, alabalık, somon, ton balığı, midye, yumurta, süt, beyaz peynir, yoğurt, ayran, kefir, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler gibi besinlerin içeriğinde yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder