Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Vitamin Eksikliği Nelere Yol Açar?

İnsan vücudu için en önemli yapı taşlarından biri vitamindir. Vitaminin insan vücudunda günlük olarak alınması gereken belirli bir oran vardır, bu oranın alınmaması durumunda vitamin eksikliği nelere yol açar gibi bir soru akla gelmektedir. Vitamin eksikliğinde deride kuruma, saç ve tırnakların sağlıksız hale dönüşmesine neden olmaktadır. Vitamin aynı zamanda insan vücudunda bir katalizör görevi görmektedir. Aynı zamanda vitaminler protein, karbonhidrat ve yağ gibi maddelerin de insan vücudunda kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Vitaminler insan vücudunda yakma gibi bir özelliği bulunmamaktadır, yani vitamin içeren besinleri tükettiğinizde bu size kalori olarak geri dönmez. İnsan vücudu her türlü vitaminin faydalı olan oranda belirli bir miktar alarak kan dolaşımında sürekli olarak bulunmasını sağlamaktadır. İnsan vücudunda vitamin eksikliği olması durumunda insan metabolizmasında birtakım hastalıklara neden olmaktadır. Vitaminler aynı zamanda suda çözünebilen bir organik maddedir ve suda çözünmesi sebebiyle fazla miktarda alımlarda vücuttan, vücut sıvıları ile atılmaktadır. Yağda çözünen vitaminlerde mevcuttur ve bu vitaminler ise insan vücudundaki yağ dokusunda depolanmaktadır. İnsan vücudunda bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin fazla alınması durumunda zararı bulunmaktadır.

Vitamin Türleri Nelerdir?
Suda çözünme özelliği olan dört farklı vitamin vardır. Dört farklı vitaminin suda çözünme sebebiyle, vücudun yağ dokusunda toplanarak insan vücudunda yerini alırlar. Bu vitaminler şöyledir,



A Vitamini : A vitamini eksikliğinde göz hastalıkları görülmektedir ve A vitamini içeren besinlerin çok tüketilmesi sebebiyle herhangi bir göz hastalığından sizleri korur, aynı zamanda A vitamini E vitamini ile birlikte alınması durumunda insan vücudunda daha çok etkili olmaktadır. Anne adaylarının A vitamini içeren ilaçlardan ve A vitamini içerene besinlerden fazlasının vücuda alınmaması sebebiyle uzak durmaları gerekmektedir.



D Vitamini : Vitamin eksikliğinde kemik ağrıları, kasların zayıflaması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle D vitamini vücudun vitamin eksikliğini gidermede yardımcı olabilen bir vitamin türüdür.

E Vitamini : Vitamin eksikliği durumunda insan vücudunda daha erken yaşlanma, görme bozuklukları kansızlık, kısırlık gibi durumlar gözlenmektedir.

K Vitamini : Çay, ciğer ve yeşil sebzelerde bol miktarda bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasını önleyici bir vitamindir. K vitaminin eksik olması durumunda kan değerlerindeki değişiklik en önemli ve en belirleyici özelliğidir.

Suda Çözünen Vitaminler Nelerdir?
Yağda çözünen ve suda çözünen olmak üzere toplamda on üç farklı vitamin vardır ve bu vitaminlerin hepsini günlük olarak almamız gerekmektedir.

C Vitamini : Vitamin eksikliğini gidermek için C vitaminini daha fazla tüketmeleri gerekmektedir. bulunmaktadır. Portakal, mandalin, limoni greyfurt, ananas, çilek ve frenk üzümünde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır.

B1 Vitamini : B1 vitamini her canlı dokusunda bulunmaktadır ve insan vücudunda yağ kullanımı artmaktadır. B1 vitaminin eksikliğinde depresyon, iştahsızlık, kas ve sinirlerde meydana gelen hastalıklar, beriberi hastalığıdır.



B2 Vitamini : Bol miktarda etlerde, tahıllarda, buğdayda, soya fasulyesi, süt ve karaciğerde bulunmaktadır. Vitamin eksikliği durumunda deri ve saç rahatsızlıkları görülmektedir.

B3 Vitamini : Vitamin eksikliği durumunda sinir sisteminde bulunan reaksiyonlar, ishal, mide sorunları, depresyon gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

B5 Vitamini : Hayvansal ve bitkisel ürünlerde bol miktarda bulunmaktadır. Vücutta depolanması imkansız olan bir vitamindir.

B12 Vitamini : Kan dolaşımın düzenlenmesi ve kandaki şeker miktarını azaltma işlevi olan vitaminler bunları yerine getirmez.

Vitamin Eksikliği Belirtileri
İnsan vücudunun yapı taşlarından biri olan vitaminler insan sağlığı için çok önemli bir rol oynamaktadır. Vitamin eksikliğinde insan vücudunda değişiklik gösteren durumlar deride, tırnakta ve gözde meydana gelebilecek değişiklikler gözlenmektedir. Eğer derinizde, tırnaklarınızda ya da gözlerinizde belli bir oranda değişiklik varsa vitamin eksikliği gibi bir durumundan şüphelenebilirsiniz. Gözlerde meydana gelebilecek görme bozuklukları ileri derecede vitamin eksikliği durumunda kendini göstermektedir, bu aşamaya gelinceye kadar vücudunuzun vitamin eksikliğini giderdiğinizde hiçbir sorun ya da belirti kalmayacaktır. Vitamin eksikliği belirtileri aynı zamanda dişlerde ve kemiklerde de güçsüzlük şeklinde görülmektedir, yani dişlerin sağlıksız olması, diş eti kanamaları, kemiklerde ise ağrıların oluşması görülmektedir.

Vitamin Eksikliğinde Neler Olur?
1. Görme Bozukluğu
shutterstock_25425490

İnsan vücudunda bulunan vitamin oranının düşmesi sonucunda birtakım hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Vitamin eksikliği durumunun en bariz örneği görme yeteneğinin zayıflaması, görme bozukluğudur ve vitamin eksikliğinde ortaya çıkan görme bozukluğu nedeniyle ya uzağı ya da yakını net görmemeye başlarsınız.

2. Kansızlık
1010056_65d7ee7fafaa7403f250bb2f2da5407f

Kansızlık diğer ismiyle anemi insan vücudunda özellikle B2 vitamini eksikliğinin olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Kansızlık durumunun anlaşılması için kan tahlili yapılarak, kan değerleri oranının düşük olup olmadığının kontrolü sağlandıktan sonra teşhis konulmaktadır. Kansızlık vitamin eksikliği ve demir minerali eksikliğinde ortaya çıkmaktadır. Kansızlık durumunu önlemek için insan vücudunda bulunması gereken oranda vitamin olmalıdır.

3. Stres
stress-depresyon-siddet

Günlük hayatta insanları strese sokabilecek birçok sebeple karşılaşmaktadırlar. Genelde stresli olma insanların psikolojik durumlarıyla yakından alakalıdır ama bazı stres sebepleri psikolojik duruma dayanmaz, tamamen yediğimiz besinlerin vücudumuza yapmış olduğu reaksiyondur. İnsan vücudunun, vitamin seviyesi belirli oranın altına düştüğü zaman strese sebep olmaktadır. Strese girmemek için hem günlük hayatımızı daha esnek olarak düzenlemeliyiz hem de vitamin eksikliğine sebep olacak vitamin değerlerinin altına düşmemeliyiz.

4. Uykusuzluk
Uykusuzluk-sorunu-icin-oneriler-0f89b8d0710649538bd81e4fb894307e

Yorgun ve uykusuz olduğu halde uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz ve bu durum periyodik olarak her gece devam eder. Uykusuz olma durumunun birçok sebebi bulunmaktadır ama biyolojik olarak en önemli sebebi, insan vücudunda bulunan vitamin eksikliğinin olmasıdır. Uykuya dalma süresi kişiden kişiye değişmektedir ama bu süre bir saatten fazla sürdüğünde biyolojik olarak bir sıkıntı olduğu anlamına gelmektedir.

5. Cilt Sorunları
cilt-lekesi3

İnsan vücudundaki vitamin oranının azalmasıyla birlikte birtakım cilt sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar, cildin yeterince vitamin alınmamasından kaynaklanan solgun ve cansız bir cilt renginin ortaya çıkması, cildin aşırı derecede kuruması, ciltte kızarma ve yanma hissi gibi.

6. Sinir Hastalıkları
fazla-sinirlilik-seker-hastaligi-belirtisi-42382d

Sinir sistemi, beyin, beyincik, omurilik, kafa sinirleri ve çevre sinirlerden meydana gelmektedir. Bu alanları etkileyen kısım hastalıklara sinir hastalığı denilmektedir. Bu alanları etkileyecek sinir hastalıkları insan vücudunun her alanını etkileme gücüne sahiptir. İnsan vücudunda vitamin oranının azalması sonucunda sinir hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

7. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
bagisiklik-sistemi-nedir-cesitleri-nelerdir-nasil-gucledirilir

İnsan vücudunu mikrop ve birtakım enfeksiyonlara karşı koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi aynı zamanda tümör hücrelerini belirleyip, onları yok etme özelliğine sahiptir. Bağışıklık sisteminin görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için insan vücudunun vitamin oranının dengede olması gerekmektedir. Yani insan vücudundaki vitamin eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır ve bu nedenle insan vücudunda olması gereken oranda vitamin bulunmalıdır.

Vitamin Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
Vitaminler birtakım yiyeceklerde fazla oranda bulunmaktadır. Bu besinler yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere, marul, ıspanak, maydanoz ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır. Fasulye, soya fasulyesi, bezelye, mercimek, karnabahar, mantar, domates, lahana, brokoli, soya yağı, ayçiçeği çekirdeği, kereviz, brüksel lahanası, baklagiller, esmer pirinç, yulaf, buğday tohumu, kepekli tahıllar, kuşkonmaz, patates gibi sebzelerde bol oranda vitamin bulunmaktadır. Vitaminler aynı zamanda süt, yumurta, peynir, tereyağı gibi hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Tavuk eti, balık, sığır etinde, meyvelerden kivi, muz, avokado, turunçgiller gibi meyvelerde de bulunmaktadır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder