Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Arginin İçeren Besinler Nelerdir?

 Arginin Nedir?
Arginin ya da diğer adı ile “L Arginin “ 19. Yüzyılda keşfedilen bir amino asit türüdür. Esansiyel (gerekli) amino asitlerden biri olan arginin, vücut tarafından üretilemeyen bir amino asit olduğu için, gıdalar yolu ile alınmak durumundadır. Öyle ki arginin, vücut tarafından sentezlenemeyen ve besin takviyesi ile alınması gereken 9 amino asitten (fenilalanin, valin, treonin, triptofan , metiyonin, lösin, izolösin, lisin ve histidin) farklı olarak, “şartlı gerekli amino asitler” sınıfında bulunmaktadır. Şartlı gerekli  amino asitler ise sistein, glisin, glutamin, prolin, tirozin ve arginin olmak üzere toplam 6 tanedir.

Normal, sağlıklı ve herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilerin vücudu, alınan besinler yolu ile arginin bileşeni salgılayabilecek yeterliliğe sahiptir. Bu gibi kişilerin ekstra arginin takviyesi almalarına ihtiyacı yoktur. Fakat, özellikle de prematüre doğan bebekler ile patofizyolojik sorunu bulunan kişilerin vücudunda, arginin sentezi ile ilgili problemler oluşabilmektedir. Bu gibi sağlık sorunları olan kişilere ise, arginin desteğinin sağlanması amacı ile, arginin bakımından zengin besinlerden oluşan bir diyet programı ya da doktor kontrolünde arginin takviyesi uygulanabilmektedir.



Arginin’in Faydaları
Arginin, özellikle de kas gelişimine olan desteği ile bilinmektedir. Fakat arginin amino asidinin tek faydalı yanı bu değildir. Yaraların iyileşmesi, kalp sağlığı, hücre üretimi ve hormon üretiminin desteklenmesi gibi, bir çok yönden arginin amino asidinin etkileri gözlenmektedir. Özetle, arginin amino asidinin diğer fayda ve görevleri şu şekildedir;



Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olmakta ve tansiyonun düşürülmesine katkı sağlamaktadır. Nitrik oksit (NO) üretiminde etkili olan arginin, bu sayede damarları rahatlatmaktadır. Çünkü nitrik oksit, damarların genişleyip rahatlamasında ve dolayısı ile de tansiyonun düşürülmesinde rol oynamaktadır.
Arginin, nitrik oksit üretiminde aktif olduğu için, erkeklerde ereksiyonun sağlanmasında gereklidir ve sperm sayısının artırılmasına yardımcı olmaktadır.
Bazı araştırmalara göre arginin, soğuk algınlığına karşı koruma sağlamaktadır.
Arginin, diğer amino asitler ile birlikte tüp bebek sürecinde etkili olabilmektedir.
Timus bezi etkinliğini artıran arginin, T hücrelerinin üretilmesinde önemlidir. T hücrelerinin fazla sayıda olması ise, bağışıklık sisteminin daha güçlü olması anlamına gelmektedir.
Arginin, tümör büyümelerinin ve kanser gelişiminin yavaşlamasına yardımcı olmaktadır.
Vücut geliştirme ve zayıflamada etkilidir.
Kadınlarda, menopoz döneminde cinsel isteksizlik, bacak ağrı ve krampları, ağrılı sistit, meme kanseri ile migren gibi, bazı sağlık sorunlarının tedavisinde etkili olabilmektedir.
Arginin İçeren Besinler
Genellikle kırmızı et ile süt ve ürünlerinde bol miktarda bulunan arginin, çoğu besinin yapısında doğal olarak bulunmaktadır. Ayrıca, bazı bitkisel kaynaklı besinlerin de yapısında arginin doğal şekilde bulunabilmektedir. İşte bu şekilde, arginin içeren bazı besinler, aşağıda belirtildiği gibidir;

1. Hindi Eti:
simple-roast-turkey-breast-recipe_HomeMedium

Özellikle de hindi göğüs eti, çok güçlü bir arginin kaynağıdır. Öyle ki, sadece bir adet hindinin pişirilmiş göğüs eti dahi, 16 gram arginin içermektedir. Sadece, protein ve arginin içeriği bakımından değil, B vitamini ve omega 3 yağ asitleri bakımından da zengin olan hindi eti, 15 dakika gibi kısa bir sürede piştiğinden dolayı, pratik bir arginin kaynağıdır.

2. Tavuk Eti:
grilled_chicken_89920267

Protein kaynağı besinler arasında popüler olan bir diğer gıda maddesi ise tavuk etidir. Mükemmel bir protein kaynağı olmasının yanı sıra tavuk eti, güçlü bir arginin kaynağıdır ve arginin içeren en iyi besinler arasında üçüncüdür. Sadece bir tavuk göğsünün içermiş olduğu arginin miktarı, 9 gram ve protein miktarı ise, günlük alınması tavsiye edilen protein miktarının % 70’ini karşılayacak şekildedir.

3. Kabak Çekirdeği:
pumpkin seeds



Arginin ve protein kaynağı olan besin kaynakları sadece hayvansal gıdalardan oluşmamaktadır. Bunun en güzel örneklerinden biri de kabak çekirdeğidir. Öyle ki, sadece bir kase kabak çekirdeğinin içermiş olduğu arginin miktarı aşağı yukarı 7 gram kadardır. Aynı zamanda güçlü birer demir ve çinko minerali kaynağı olan kabak çekirdeği, sağlıklı atıştırmalıklar arasında sayılabileceği gibi, salata ve diğer çoğu yiyeceklerin içerisine de eklenebilmektedir.

4. Soya Fasulyesi:
4. Soya fasulyesi

Bir kase kavrulmuş soya fasulyesinin içermiş olduğu arginin miktarı 4,6 gramdır. Arginin ve protein içermesin yanı sıra soya fasulyesi, mükemmel birer magnezyum ve potasyum minerali kaynağıdır. Her yönü ile soya fasulyesi, ideal bir besin maddesidir.

5. Fıstık:
02-peanuts

1 kase fıstık, 4,6 gram arginin içermektedir fakat 1 kase fıstık yenilmesi, fıstığın yüksek oranda  yağ içermesinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine, hafta boyunca birkaç kere, çeyrek kase fıstık tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca iyi bir protein kaynağı da olan fıstık, B3 vitamini (niasin), E vitamini ve folat (B9) içeriği bakımından da oldukça iyidir.

6. Mandıra Ürünleri:
Milk_Butter_Eggs_Yogurt_CheeseCurds_sqr_rgb_2500x1953

Protein deposu olan mandıra ürünleri aynı zamanda güçlü bir arginin kaynağıdır. Bundan dolayı, peynir, süt ve yoğurt gibi mandıra ürünü gıdalar, hem protein hem de arginin içermektedir. 1 kase sütün içermiş olduğu arginin miktarı 0,2 gram ve 100 gram çedar peynirinin içermiş olduğu arginin miktarı da 0,22 gram kadardır.

7. Nohut:
bowl of chickpea



Nohut tüketmek, protein ve lif bazlı beslenmenin en ideal yoludur. Özellikle de et tüketmeyen kişiler için ideal bir protein kaynağı olan nohudun, 1 kasesinde bulunan arginin miktarı 1,3 gram, protein miktarı 14,5 gram ve lif miktarı ise 12,5 gramdır.

8. Mercimek:
lentil-preservedlemon-soup-0040-2

İçermiş olduğu protein ve lif sayesinde mercimek, sağlıklı bitkisel besin kaynaklarından bir diğeridir. Bu sağlıklı besin kaynağının yapısından bulunan bir diğer bileşen ise, arginin amino asididir. 1 kase mercimeğin  içermiş olduğu arginin miktarı 1,3 gramdır. 1 kase mercimek aynı zamanda, günlük alınması tavsiye edilen lif miktarının da % 63’ünü karşılamaktadır.

9. Spirulina:
563de95b67b0a976b03f6674

Mavi ve yeşil alglerden oluşan mikroskobik bir yosun türü olan spirulina, toz halinde ek takviye gıda olarak kullanılmaktadır. 1 kase spirulinanın içermiş olduğu arginin miktarı 4,6 gramdır. 1 kase spirulinanın yapısında bulunan diğer besin maddeleri ise, kalsiyum, demir, potasyum ve niasin (B3 vitamini) şeklindedir.

10. Arginin Kaynağı Diğer Besinler:
Close up of spoon of overflowing sesame seeds

Yüksekte daha düşüğe, belli oranlarda, arginin amino asidi içeren diğer bazı besin kaynakları ise aşağıda listelendiği şekildedir;

Susam unu
Pamuk tohumu unu
Yerfıstığı unu
Karides
Istakoz
Ispanak
Ay çekirdeği
Acı bakla
Kurutulmuş deniz yosunu
İstiridye
Tofu (soya sütünden elde edilmiş bir peynir türü)
Su teresi
Yumurta
Ahtapot eti
Ton balığı
Morina balığı
Turna balığı
Gelincik balığı
Mezgit
Bonfile
Sığır eti
Bıldırcın
Uskumru
Balkabağı yaprakları
Levrek
Dana eti
Hardal yaprakları
Kuzu eti
Fasulye
Yaban turpu
Argininle İlgili Uyarı ve Önlemler
Arginin, besinler yoluyla alınabildiği gibi, bazı özel durumu olan kişilerce, takviye olarak da alınabilmektedir. Ancak, takviye olarak alınan arginin amino asidinin bazı dikkat edilmesi gereken hususları bulunmaktadır. Bu durumda, arginin ile ilgili dikkat edilmesi gerekilen bazı durumlar şu şekildedir;

Hamile ve emzirenlerin uzun süreli arginin kullanımları ile ilgili yeterli  araştırma bulunmadığı için, doktora danışılmasında fayda vardır.
Çocuklarda arginin kullanımında dikkat edilmesi gereken husus ise, doktor tavsiyesinden geçmiş dozajlar ile birlikte kullanılmasıdır.
Arginin alerjisi ya da astımı olan kişiler için arginin takviyesi, solunum yollarının iltihaplanmasına neden olabilmektedir.
Bazı araştırmalara göre arginin, uçuk virüsünün yayılmasını tetiklemektedir.
Arginin amino asidinin, tansiyon düşürücü özellikleri olduğu için, düşük tansiyon değerlerine sahip olan kişilerin, arginin takviyesi kullanmamaları tavsiye edilmektedir.
Yapılan bazı araştırmalara göre, kalp krizi sonrası arginin takviyesi kullanmak, ikinci bir kalp krizi yaşanması riskini artırabilmektedir. Fakat bu konuda yapılan araştırmalar henüz çok yetersizdir.
Arginin ile Etkileşime Giren İlaçlar
Arginin amino asidi ile etkileşime giren en önemli ilaç, yüksek tansiyon ilaçlarıdır. Fakat, her hangi bir sağlık probleminden dolayı, düzenli olarak tüketilen ilaçlar ile de etkileşime girebilen arginin, böyle durumlarda doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Ayrıca, herhangi bir cerrahi işlem geçirilmesi söz konusu ise, ameliyattan en az 2 hafta önce, arginin tüketimi bırakılmalıdır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder