Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Işkın Otunun Faydaları

Işkın ve Faydaları

Bitki biliminde ismi Ravent olarak geçen ancak halk arasında daha çok ışgın, ışkın ve uçkun isimleri ile bilinen ışkın otu, ülkemizde en çok Doğu Anadolu bölgesinde yetişmektedir. Ortalama boyu 40 santimetreye kadar çıkabilen ışkın otu, kuzukulağıgiller ailesine mensup bir bitki türü olarak da bilinmektedir. Çok yıllık otsu bir bitki olması ile tanınan bu bitki Mayıs ayının ortalarından sonra yeşermeye başlamakta ve Haziran ayının ilk haftasına kadar da doğada görülebilmektedir.

Genellikle bir ay gibi bir süre içerisinde en olgun haline gelen ve hasat için elverişli olan ışkın otunun sürgünleri, kabuklarının soyulmasının ardından tuz ile birlikte çiğ olarak tüketilmektedir. Ancak bunun yanı sıra köklerini çıkarıp temizledikten sonra kaynatarak suyunu içen birçok kişi de bulunmaktadır. Işkın otunun yaprakları ise zehirli olabilme ihtimali göz önünde bulundurularak tüketilmemektedir.

Işkın Otunun Faydaları Nelerdir?
Mineral ve vitamin açısından oldukça zengin bir bitki olan ışkın otu, bu özellikleri nedeniyle sağlık açısından da tüketilmesi tavsiye edilen şifalı otların başında gelmektedir. İştah açıcı olması ile bilinen bu ot, düzenli tüketiminde metabolizma problemleri nedeniyle zayıf olan kişilerde kilo almaya yardımcı olabilmektedir.

Vücudu güçlendirmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmesi, ışkın otunun en önemli faydaları arasında yer alırken sarılık ve havale gibi durumlarda da ateş düşürmek amacıyla kullanılabilmektedir. Köklerinin kaynatılmasının ardından içilen ışkın otu suyu, sabahları aç karnına tüketilirse hem tansiyonu hem de kan şekerini düzenleyebilmektedir. Mide ve bağırsaklarda çeşitli nedenlerle meydana gelen gazların giderilmesini sağlayan ışkın otu, sindirim kolaylaştırması sebebiyle de oldukça değerli bir bitkidir.

Işkın Otu Nerede Kullanılır?
İngiltere’de yapılan bazı araştırmalar, ışkın otunda birçok kırmızı sebzede yer alan polifenol adlı maddenin çok sayıda bulunduğunu ve bu nedenle kansere karşı koruyucu etki gösterdiğini tespit etmiştir. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen ışkın otu bu nedenle farklı kanser türlerinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak bahsedilen polifenol maddesi, yalnızca ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıktığı için otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Işkın otu ayrıca sivilce ve cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Düzenli kullanımı neticesinde sadece birkaç haftada sivilceleri ve ciltte meydana gelen birçok leke türünü kalıcı olarak temizlediği bilinmektedir. Bunun yanı sıra hoş kokulu ve beyaz ışkın otu çiçeklerinin hem alkollü hem de alkolsüz içecek üretiminde kullanıldığı da söylenebilmektedir.

Işkın Otu Nasıl Kullanılır?
Işkın otu nasıl kullanılır diye merak edenlere bu bitkinin en çok kaynatılarak tüketilebileceği söylenebilirken, çiğ olarak yenebileceğinden de bahsedilebilmektedir. Kurutulduktan sonra doğal yoğurt ile birlikte karıştırılarak krem haline getirilen ışkın otu bu şekilde cilt yüzeyinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Doğu Anadolu’da ise ışkın otu faydalarından yararlanmak isteyenlerin bu ot ile zeytinyağlı yemekler yaptıkları, reçel ürettikleri ve ışkın otu köklerini salatalarına kattıkları bilinmektedir.

Işkın Otu Kürü Nasıl Yapılır?
Işkın otunun en yaygın kullanım şekillerinden birisi olan ışkın otu kürü ile bu mucizevi bitkinin her türlü faydasından yararlanabilmek mümkün olmaktadır. Işkın otu faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için tercih edilebilecek olan bu kürde gereken malzemeler ise 100 gram kıyılmış ve temizlenmiş ışkın otu kökü, su ve 1 kilogram kadar da toz şekerdir.100 gram ölçüsünde alınan kıyılmış ışkın kökü, 2 bardak kadar suyun içine konulur ve yarım gün kadar bekletilir. Daha sonra suyu süzülür ve 1 kilogram şekerle birlikte karıştırılarak kaynatılır. Hafif mayhoş bir tada gelen ışkın otu kürü kaynatılma işleminin ardından da şişeler eşliğinde buzdolabında muhafaza edilir ve günlük olarak tüketilir.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder