Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

A Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

A vitamini insan vücudunda günlük olarak alınması gereken vitaminlerden biridir. A vitaminin içeriğinde Beta Karoten maddesi bulunmaktadır ve A vitamini bu maddeden oluşmaktadır. A vitamini insan vücudunda her türlü enfeksiyonu, mikrobu ve oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumu önleme gibi bir işlevi vardır. A vitamini kullanım açısından iki farklı şekilde yer almaktadır. Doğada iki farklı şekilde bulunan A vitamini hayvansal ürünlerde bulunmaktadır ve bu vitaminin özelliği bitkilerde bulunmamasıdır. A vitamini insan vücudu için gerekli olan besinlerin içeriğinde yer alır ve aynı zamanda A vitamini yağda erime özelliğine sahip bir vitamin olarak bilinmektedir. A vitamini çoğu bitkide yer almamaktadır ama bazı bitkilerde ise dolaylı bir şekilde bulunmaktadır. A vitaminin insan vücudu için yeterli miktarda alındığı zaman birçok faydası bulunmaktadır ama bunun aksine A vitamini eksikliği nelere yol açar sorusu da akla gelmektedir.

A vitamini özellikle göz sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Göz hastalıklarının önüne geçmek için A vitamini içeren besinleri çok daha sık tüketmeliyiz ve günlük A vitamini ihtiyacımızın tamamını almalıyız. Pigment içeriğine sahip olan bitkilerde ancak A vitamini yer almaktadır ve A vitamininin bulunması için pigment içeriğinin olması gerekmektedir. İnsan vücudunda A vitaminin eksik olması durumunda göz problemlerini önlemede yardımcı olmaktadır, özellikle kör olma riskini tamamen ortadan kaldırmaktadır. Dolaylı bir şekilde, pigment içeriğine sahip olmasından dolayı A vitamini içeren bitkiler, insan vücuduna girdiğinde bitkileri A vitaminine dönüştürme gibi bir işlevi vardır. A vitaminine dolaylı yoldan sahip olan bitkilere verilebilecek en güzel örnek havuçtur. Havuca turuncu rengine sahip olmasını sağlayan pigment maddesi önemli bir A vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. İnsan sağlığı için çok önemli bir işleve sahip olan A vitamini açık havada, sıcaklık derecesi çok yüksek olan ve ışıklı ortamlarda çok çabuk bozulma özelliğine sahip bir vitamindir.



uzağı-görememe-sorunu2



A Vitamini Eksikliği Belirtileri
A vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve sağlıklı bir yapıda olmasını sağlama konusunda başarılı bir vitamindir. Aynı zamanda sindirim sisteminin de sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesinde katkısı çok büyüktür. Sindirim sistemi problemlerinden biri olan ülser tedavisi için mutlaka A vitaminin yardımına ihtiyaç duyulmaktadır. A vitaminin göz sağlığı üzerinde çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. A vitaminin insan vücudunda eksik olması durumunda göz sağlığı olumsuz olarak etkilenir ve birtakım göz hastalıklarına neden olmaktadır. Göz tabakası olan retinanın da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. A vitamini eksikliğinde ortaya çıkan göz rahatsızlıklarından biri gece körlüğüdür. İnsan vücudunda savunma mekanizması fonksiyonu bulunan bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Bu durum da insan vücuduna enfeksiyonlar daha kolay insan vücuduna girebilirler ve insan vücudu hastalıklara karşı direnç gösterememeye başlar. Bu durum saç sağlığını da olumsuz olarak etkilemektedir. Saçta cansızlık, kuruluk ve dökülmeler meydana gelir.

A Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?
A vitamini eksikliğinde insan vücudunda savunma mekanizması olarak görev yapan bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. A vitamini yağda çözünen vitaminlerden biri olması sebebiyle sindirim sistemi tarafından hepsinin emilebilmesi için birtakım yağlara ve minerallerin de işlevine ihtiyaç duymaktadır. A vitamini aynı zamanda insan vücudunda depolanma özelliğine sahiptir. A vitamini eksikliği durumunda insan vücudundaki kemik gelişimini önemli bir şekilde etkilemektedir. A vitamini insan iki farklı şekilde bulunmaktadır. Bunlar, hayvansal ürünlerde bulunma şekline retinol, bitkilerde bulunma şekline ise karoten adı verilmektedir. A vitamini eksikliğinde insan vücudunda birtakım hastalıklar ortaya çıkmaktadır. A vitamini belirtileri şöyledir,

1. Göz Hastalıkları
göz-hastalıkları

A vitamini en büyük özelliği göz sağlığını koruyor olmasıdır. A vitamini insan vücudunda günlük belirli bir oranda alınmaması ve insan vücudunda yeterli oranda bulunmaması durumunda ilk olarak gözle alakalı sorunlar ortaya çıkacaktır. Bunlardan biri gece körlüğü hastalığıdır. Gözlerin loş ışığa hızlı bir şekilde uyum sağlayamaması hastalığıdır ve özellikle sürücüler için gece araba kullanmaları durumunda önemli bir sorun oluşturmaktadır. Gece körlüğü hastalığında ışığı görme kaybı azaldığı için, normal bir göze göre görüş mesafesi de azalmaktadır. A vitaminin insan vücudunda eksik olması ve bunun giderilmemesi durumunda ilerleyen safhalarda görme bozuklukları da ortaya çıkmaktadır.

2. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
bagisiklik-sistemi-nedir-cesitleri-nelerdir-nasil-gucledirilir

Bağışıklık sistemi insan vücuduna girmeye çalışan mikropların ve enfeksiyonların vücuda girişini engelleyen bir savunma mekanizmasıdır. Savunma mekanizması olması açısından insan vücudunu koruma gibi büyük ve önemli bir görevi bulunmaktadır. A vitaminin insan vücudunda eksik olması durumunda bağışıklık sistemi zayıflayarak birtakım hastalıklara kapı açmış olmaktadır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı olarak işlevini yerine getirebilmesi için ve işlevine devam edebilmesi için günlük alınması gereken oranda A vitamini eksikliği giderilmelidir.

3. Hücre Yenilenmesi


slider1

Hücre yenilenmesi insan vücudunda bulunan organların, dokuların hasar görmesi durumunda, tekrar yenilemesi için gerekli olan süreçtir. Hücrelerin yenilenmesi için gerekli olan bu süreç sadece yenilenme özelliğine sahip olan hücreler için geçerli olmaktadır. İnsan vücudunda en önemli işlevlerden birisi de hücrelerin yenilenmesidir. Çünkü hücrelerin yenilenmesi insan vücudunun zararlı hücrelerden kurtulması açısından çok değerli ve çok önemli bir süreçtir. A vitaminin insan vücuduna gerekli miktarda alınmaması durumunda hücre yenilenmesi işlevi gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle hücre yenilenmesinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için her gün gerekli olan oranda A vitaminin insan vücuduna besin aracılığı ile alınması gerekmektedir.

4. Kemik Büyümesinin Yavaşlaması
3. Kemikleri güçlendirir

İnsanlar ve özellikle çocuklar için en önemli süreç kemik gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştiği süreçtir. A vitaminin insan vücudunda bulunması gereken oranda olmadığında kemik gelişimi sağlıklı bir şekilde devam etmez ve kemiklerle ilgili ilerleyen yaşlarda sorunlar ortaya çıkar. Mesela kemik gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesi sonucunda kemik erimesi, kemik dokusunda birtakım hasarlar ortaya çıkmaktadır. Kemik gelişimin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde devam etmesi ya da tamamlanması için A vitamini günlük olarak belirli bir oranda alınması gerekmektedir.

5. Saçta Kepeklenme
fft99_mf5142057

A vitaminin insan vücudunda eksik bir oranda olması durumunda ortaya çıkacak olan en önemli sorun saçların sağlıksız bir hale dönüşmesidir. Çünkü A vitamini eksikliği saçta da olumsuz etkisini göstermektedir. A vitaminin insan vücudunda eksik oranda olması durumunda saçta kırılmalar, dökülmeler ve en önemlisi saçta yoğun miktarda kepeğin oluşmasıdır. Saçta kepeğin oluşması ve bu durumun uzun süre devam etmesi A vitaminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sağlıklı ve kepeksiz bir saç derisine sahip olabilmek için A vitamini eksikliğini gidermemiz gerekmektedir.

A Vitamini Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
A vitamini insan vücudu için metabolizmayı etkileyen, metabolizmanın sorunsuz işlevini yerine getirebilmesi açısından çok önemli bir vitamindir. A vitamini birçok yiyecekte günlük olarak karşılanabilecek oranda bulunmaktadır. A vitamini özellikle hayvansal ürünlerde daha çok bulunmaktadır. Mesela, tavuk, hindi, koyun, sığır etleri, ciğer, somon balığı, karides, keçi ve inek sütü, peynir, yoğurtta A vitamini açısından zengin besin kaynaklarıdır. A vitamini bulunan sebze ve meyveler ise, patates, ıspanak, havuç, domates, kırmızı biber, marul, kavun, kayısı, greyfurttur.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder