Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?


Güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken vitaminlerden biridir. D vitamini sayesinde insan vücudunda kalsiyum minerali seviyesini olması gereken oranda dengede durur. D vitamini insan vücudunda en çok kemiklerin oluşumunu, gelişiminde rol oynayan ve en çok kemikleri etkileyen bir vitamindir. Çünkü insan vücudunda bulunan kalsiyum ve fosfor ince bağırsak tarafından emilme işlemi gerçekleştirildikten sonra kana karışır ve ardından kemiklere ulaşarak kemik oluşma aşamasında büyük bir rol oynamaktadır. D vitamini hem yediğimiz ürünlerden hem de dışarıdan vücudumuzun ihtiyacı olan kadarıyla dışarıdan almamız mümkün olan bir vitamindir.

Birtakım yiyecekler sayesinde D vitamini yiyerek vücudumuzda bulunmasını sağlayabiliriz hem de güneş ışınları sayesinde D vitamini ihtiyacımızı dışarıdan karşılayabiliriz. A ve E vitamini gibi cilt emilimiyle gerçekleşen bir vitamindir. D vitamini eksikliği, kalp sağlığına zarar verebilmektedir. Yani günümüzde artan kalp krizi riskini taşımaktadır. D vitaminini dışarıdan güneş aracılığı ile gerçekleştirmek için her gün dışarıda on beş dakikalık yürüyüş eşliğinde günlük D vitamini ihtiyacınızı çok rahat bir şekilde karşılayabilirsiniz. Her gün güneş ışığının altında on beş dakika süren yürüyüşler yapmıyorsanız, güneşin insan vücudu için dışarıdan sağladığı D vitamini ihtiyacınızı karşılamıyorsunuz demektir. D vitamini eksikliği durumunda kronik yorgunluk, halsizlik gibi ilk aşamadaki belirtileri bunlardır ve D vitamini eksikliği giderilmezse kalp hastalıklarına neden olmaktadır.



1450432347965



Dünya üzerinde ülkelerin birbirinden farklı coğrafi konumlarından dolayı güneş ışınları ekvatora dik gelmektedir ve ekvatora dik gelen güneş ışınları sayesinde ekvatora yakın ülkelerde yerleşim gösteren bireyler D vitamini açısından ultraviyole ışınlarından yararlanabilmektedirler. D vitaminin ultraviyole ışınları sayesinde dışarıdan sağlanması şeklinden yararlanamamaktadırlar. Bu yüzden D vitamini eksikliği durumunda birtakım hastalıklar meydana gelmektedir. Güneş ışınlarının dik olarak gelmediği ülkelerde özellikle çok fazla insanda bulunan Raşitizm hastalığı görülmektedir. D vitamini eksikliği durumunda raşitizm hastalığı olmaktadır. D vitaminin eksikliği nedeniyle kemiklerin oluşmaması, sağlam bir yapıda olmaması ve yeterince gelişememesi durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliği durumunda D vitaminin insan vücudunda olması gereken belirli bir oranın altında olması durumunda birtakım sorunlar oluşmaktadır. Mesela, insan vücudunda bulunan bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Protein eksikliğinde herhangi bir mikrobun insan vücuduna hiçbir savunma mekanizmasının engeline takılmadan rahatça girebilmesi durumuna neden olmaktadır.

Normal ve sağlıklı bir insanda belirli bir oranda olması gereken D vitamini hamile bayanlarda ve bebeklerde en çok olması gereken vitamindir. Anne karnındaki bebeğin doğumuna kadar olan sürede anne adayı günlük D vitamini ihtiyacını ya yiyeceklerden ya güneşin ultraviyole ışınlarından ya da takviye şeklinde karşılaması gerekmektedir. Çünkü hem anne adayı hem de bebek için D vitamini çok önemlidir, özellikle kemik yapısı yeni gelişen bebek için D vitaminin alınması kemik gelişimi açısından çok önemli bir etkiye sahiptir. D vitamini yeterince karşılamayan bebek ya da anne adaylarında birtakım hastalıklar görülmektedir.

D Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?
1. Raşitizm Hastalığı
kemik erimesinin belirtileri

Raşitizm hastalığı D vitaminin vücutta olması gereken oranda bulunmadığı zaman ortaya çıkmaktadır. Özellikle anne adaylarının hamilelik döneminde bebeğin kemik gelişimi için mutlaka vücutta belirli bir oranda bulunması gerekir, D vitamini eksikliği çeşitli gıdalarla direkt olarak karşılayabilirsiniz. D vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkan raşitizm hastalığı üç ay ya da dört yaşında olan bebeklerde, çocuklarda daha sık görülmektedir. Hamilelik döneminde anne karnında yeterli D vitamini alınmaması sonucunda raşitizm hastalığı ortaya çıkmaktadır. Kemik gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanamaması ve kemiklere kalsiyum, fosfor gibi minerallerin yeterli oranda bulunmaması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. D vitaminin yeterli oranda alınmaması durumunda kemikler yeterince gelişemiyor ve dik pozisyonda olması gereken kemikler eğik bir hale dönüşüyor. D vitamini kemik gelişimi için olması gereken kalsiyum ve fosfor minerallerinin oranını dengelemektir ve bu nedenle özellikle anne adaylarının hamilelik sürecinde yeterli miktarda D vitamini almaları gerekmektedir.

2. Kemik Ağrıları
surekli-kemik-agrilari-kanser-habercisi-olabilir-6704513_x_3558_o



D vitaminin en önemli özelliği ve onu diğer vitaminlerden ayıran en önemli özelliği hem yiyeceklerle içeriden alınma imkanının olması hem de güneş ışınları ile dışarıdan alınma imkanına sahip olmasıdır. İnsan vücudunda D vitaminin yeterli oranda bulunmaması durumunda yetişkinlerde kemik ağrıları ortaya çıkacaktır. Kemik ağrısı gibi bir durumunda ya güneşte uzmanların belirttiği saatler dilimi arasında on beş dakika gibi bir sürede bulunma ya da D vitaminin bol oranda bulunduğu yiyecekleri daha sık tüketerek içten takviye yapabilirsiniz.

3. Kasların Zayıflaması
sirt-kaslari-anatomi

İnsan vücudunda D vitamini eksikliği olması durumunda, insan vücudunda bulunan kas dokusunun büyük oranda oluşmasını sağlayan kasların büyük bir kısmının zayıflamasına neden olmaktadır. Kasları zayıflayan bir insan kas ağrısı, kas dokusunun zarar görmesi ve bu nedenle kasların işlevini tam olarak yerine getirememesi şeklinde birtakım zorlanmalar yaşayacaktır. Kasların zayıflaması gibi bir durumla karşılaşmamak için ya güneş ışınlarını günlük olarak on, on beş dakika görerek dışarıdan takviye yapabilirsiniz ya da D vitamini yüksek oranda içeren yiyecekleri daha sık tüketmeniz gerekmektedir.

4. Depresyon
depresyona Ne iyi Gelir?

Günümüzde maddi sıkıntılar, büyük şehirde yaşayanlar için trafik, hava kirliliği, hayat şartlarının pahalı hale gelmesi, ailevi sorumluluklar gibi farklı nedenlerden dolayı kendilerini depresyon gibi psikolojik bir durumun içerisinde bulurlar. Depresyona farklı sebepler neden olabilir ama bir sebebi de D vitaminin insan vücudunda yeterince bulunmaması da depresyona girmek için bir sebep olarak gösterilmektedir. D vitamini eksikliği nedeniyle insanın depresyona girmesi ağır bir şekilde olmamaktadır, hafif bir hüzünlü ve karamsar olma gibi bir psikolojik ruh haline girmenize neden olur. D vitamini eksikliğinde insanların depresyona girmesin nedeni beyinde üretilen ve vücuda hüzünlü olma mesajı ileten serotonin hormonu oranının D vitamini eksikliğine paralel olarak düşmesidir.

5. Soğuk Algınlığı
grip-ve-soguk-alginligi-icin-dogal-tedavi-yontemleri

Özellikle kış aylarında insanlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Yaz aylarında güneşin ultraviyole ışınlarından yeterince yararlanamamış bireylerde kışın soğuk algınlığına yakalanma riski daha fazla olmaktadır. D vitamini eksikliği gibi bir durumda insanlar soğuk algınlığı yaşamaktadır. Soğuk algınlığına yakalanma riskini azaltmak için D vitamini eksikliği gibi bir duruma sahip iseniz, bu eksikliği ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Günlük olarak D vitamini ihtiyacını olması gereken oranda alınması gerekmektedir.

D Vitamini Bulunan Yiyecekler
D vitamini kemik yapısı, kemik gelişimi ve hücrelerin aktiviteler açısından çok önemli bir etkiye sahip bir vitamindir. Hem ultraviyole ışınları aracılığı ile dışarıdan hem de bazı gıdalardan içten takviye yaparak D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilme imkanına sahipsiniz.

D vitamini eksikliği durumunda anne ve bebekte birtakım rahatsızlıklar görülmektedir. Bu rahatsızlıkları önleyebilmek için bebek, çocuk, yetişkin her insanın günlük D vitamini ihtiyacını ya gıda şeklinde içeriden destekleyerek ya da güneşin ultraviyole ışınları ile dışarıdan takviye şeklinde giderebilirler.

D vitamini içeren birtakım besinler bulunmaktadır. Bunlar somon balığı, ton balığı, sardalya, hamsi, yumurta, süt, ayran, kefir, yoğurt ve peynir. Sebze olarak mantar, patateste bulunmaktadır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder