Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?

Çinko minerali insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken bir mineraldir. Çinko minerali insan vücudunda en çok kaslarda, dokularda, kemiklerde, sıvılarda, hücrelerde, karaciğer, böbrekler ve gözlerde yüksek oranda bulunmaktadır. Bu organların sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan çinko minerali ihtiyacımızı karşılamamız gerekmektedir. Çinko mineralinin belirli bir oranda insan vücuduna alınması gerekmektedir, aksi durumda çinko eksikliği nelere yol açar sorusu akla gelmektedir. Çinko mineralinin insan vücudunun  erken yaşlarda başlayan bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde oluşması ve güçlenmesinde, insan vücudunun herhangi bir yerinde herhangi bir sebeple ortaya çıkan yaraların çabuk iyileşmesinde, gözlerin görme işlevini daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde yapabilmesinde, dilin tat alma görevini yerine getirmesinde ve burnun daha güçlü bir şekilde kokuları alması, ayırt edebilmesinde çok önemli bir rolü vardır. Çinko eksikliği nelere yol açar sorusu kapsamında insan vücudunda ortaya çıkan yaraların iyileşmesini geciktirmektedir. Çinko eksikliği nelere yol açar sorusunda tırnak kırılganlığı artar, tırnak üzerinde çıkan beyaz renk daha kalıcı hale gelir.

Çinko Eksikliği Belirtileri
Çinko minerali insan vücudunda belirli bir oranda olması gereken mineraldir. Özellikle anne adaylarında doğacak bebekleri için alınması gereken en önemli minerallerden biridir. Çinko minerali yüksek oranda anne karnındaki bebekte ve rahim içinde bulunan kaslarında yer almaktadır. Çinko eksikliği yeni doğan bebeklerde doğumsal anormalliklere neden olmaktadır, anne adaylarında düşük tehlikesi, erken doğum gibi ciddi durumlar görülebilmektedir. Bebeğin gelişimini ve zekasını olumlu yönde etkilemektedir. Ayırca çinko eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Özellikle kış aylarında en yaygın hastalık olan soğuk algınlığı çinko mineralinin eksikliğinin en önemli belirtilerinden biridir.



Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?
1. Saç Dökülmesi
saç-dökülmesi



Çinko minerali insan vücudunda bulunan enzimin ve insülininde bulunan hormonun yapısında yer alan çok önemli bir mineraldir. Saçta bulunan birtakım maddelerin zarar görmesine ve bu maddelerin işlevini yerinen getirmemesine neden olur. Bu nedenle saç git gide sağlıksız bir hale gelerek, saçta kopmalar ve dökülmeler meydana gelmektedir. Çinko minerali ve H vitaminin eksikliği sonucunda saç dökülmesi ortaya çıkmaktadır, çinko minerali eksikliğinde saçlar normal zamanda dökülme oranına göre daha fazla dökülmektedir.

2. Halsizlik
halsizilik

İnsanlarda halsizlik ve çabuk yorulma gibi durumlar oluşmasına neden olmaktadır. Halsizlik ve çabuk yorulmanın en önemli sebebi çinko eksikliğidir ve bu tür durumlarda içerisinde çinko minerali bulunan yiyecekleri daha sık tüketmek gerekmektedir.

3. Sinir Sisteminde Hasar
sinir sistemi

Sinir sistemi insan vücudunda bulunan bütün organların ve dokuların fonksiyonunu yerine getirmesinde etkin rol oynayan bir sistemdir. Çinko eksikliğinde sinir sisteminde birtakım hasarlar oluşturabilir ama bu durum çinko yetersizliğinin yüksek oranlarda olması durumunda ve çinko eksikliğinin ileri derecelerinde ciddi bir sorun olarak görülmektedir.

4. Soluk ve Mat Cilt



solu ve mat cilt

Ciltte meydana gelen birtakım hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Cilt üzerinde gerçekleşen birtakım reaksiyonlar, cildin aşırı derecede kuruması, pul pul hale gelmesi ve ciltte cansız bir görüntünün oluşmasıdır. Çinko minerali ciltte meydana gelen sivilcelerin artmasını engeller. Çinko eksikliğinde sedef hastalığı, egzama, deri döküntüleri gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

5. Üreme Hormonlarında Aksaklıklar




Erken doğuma, düşük tehlikesi olma gibi ciddi bir sonuca neden olmaktadır. Anne karnında belirli bir dönemde fetus olan bebeğin hücrelerinin büyüyüp, gelişmesi için çinko minerali çok önemlidir. Anne adaylarının fetusun gelişimi açısından çinko mineralini her gün belirli bir oranda alması gerekmektedir. Anne adayının hamile olduğu süreç içerisinde çinko alımı direkt fetusa geçmektedir ve bu yüzden anne adayı doktor kontrolünde çinko mineralinin alınması gerekmektedir.

6. Aşırı Stres
stres

Aşırı stres çinko eksikliği durumunda insanlarda ortaya çıkan bir durumdur. İnsanlar gün içerisinde birçok nedenden dolayı stres halinde olmaktadırlar ve bu durum çinko eksikliği halinde ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres gibi duruma neden olmaktadır. Aşırı stres durumundan kurtulabilmek için çinko eksikliğini gidermemiz ve her gün belirli bir oranda çinko minerali takviyesi yapmamız gerekmektedir.

7. Akne Sorunları
akne sorunu

Çinko eksikliği özellikle ciltte büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Çinko eksikliğinde ciltte en yaygın olarak görülen ciltte ortaya çıkan akne sorunudur ve çinko mineralinin her gün insan vücuduna belirli bir oranda alınması durumunda akne sorusunu ortadan kalkacaktır. Çinko mineralinin insan vücudunda eksik oranda olması durumunda akne sorunundan kaynaklanan cildin sağlıksız olarak görülmesine neden olacaktır.Ciltteki sivilce oranını arttırmaktadır.

Çinko minerali insülin hassasiyetini arttırarak görev yapmaktadır. İnsülin hassasiyetinin azaltır ve bunun sonucunda insanları kilo alması kolaylaşır.

Hamilelik döneminde anne adayının yeteri kadar çinko minerali almaması sebebiyle erken doğum ya da doğumda gerçekleşen sıkıntılar yaşanabilir. Aynı durum bebekler, çocuklar ve gençler için de geçerlidir. Onların da büyüme ve gelişimi için çinko mineralinin tüketilmesi sağlık açısından bir zorunluluktur.

Çinko minerali anne adayının hamilelik süresince önemli bir kısmı bebeğe ve rahim içi kaslarda depolanmaktadır. Bu sebeple annede bulunan çinko eksikliği direkt bebeğe yansımakta ve ona tahrip edici zarar vermektedir. Anne adayının hamilelik döneminde çinko eksikliği varsa ve bu eksiklik giderilmezse bebek doğduktan sonra birtakım hastalıkların olmasına neden olur.

Çinko eksikliği nelere yol açar sorusu kapsamında bebeğin hücre deformasyonuna neden olmaktadır. Çinko eksikliği giderildiği durumda sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesini sağlar. Çinko minerali doğum anında olabilecek yırtılmaları önlemekte yardımcı olmaktadır ve aynı zamanda doğumun kolay olmasını sağlamaktadır. Çinko mineralinin anne adaylarında belirli bir oranda bulunması durumunda düşük tehlikesini de önlemektedir.

Çinko Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
Çinko minerali büyük oranda hayvansal gıdalar içeriğinde yer almaktadır. Çinko eksikliği nelere yol açar sorusunda ciltte kuruluk, pul pul dökülme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda çinko minerali bitkisel ürünlerde de yer almaktadır ama hayvansal ürünlere göre daha az oranda yer almaktadır. Çinko eksikliği nelere yol açar sorusu kapsamında karaciğer ve böbreklerde birtakım hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bitkisel ürünlerde bulunan fitik asit sebebiyle çinko mineralinin emilimini azaltmaktadır, bu yüzden bitkisel ürünlerde yer alan çinko minerali insan vücudu için çok etkili değildir. Çinko eksikliğinde bağışıklık siteminin zayıflamasından kaynaklanan enfeksiyon kapma durumu ortaya çıkmaktadır. Çinko mineralini çok olmasa da her gün bir kısmını, çinko içeriği yüksek olan gıdalardan almamız gerekmektedir. Çinko mineralinde yüksek oranda içeren bazı gıdalar vardır. Bu gıdalar, kırmızı et, kuzu eti, beyaz et, su ürünleri, süt ürünleri, yumurta ve baklagil.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder