Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Demir Eksikliği Nelere Yol Açar

Demir minerali insan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken bir mineraldir. Demir minerali, insan vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yapısında olan hemoglobinin üretiminde ve artışında önemli bir rol oynamaktadır. Demir minerali aynı zamanda miyoglobin adı verilen kas pigmenti ve insan vücudunun enzim üretimi için de gerekli olan minerallerden birisidir. Kırmızı kan hücrelerinin yapısında bulunan hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin bir parçası olarak görev yapmaktadır. Eğer insanlar vücudu yeteri kadar demir mineraline sahip değilse, insan vücudu daha az sayıda kan hücresi üretmektedir. İnsan vücudunda demir eksikliği olması durumunda hemoglobin sayısının azalmasıyla birlikte organlarda bulunan oksijen oranı da azalmaktadır. Aynı zamanda yeterince oksijen oranına sahip olmayan dokular da zarar görmektedir.

Demir eksikliği durumunda insan vücudunda demir eksikliği anemisi gibi bir hastalığa neden olmaktadır. İnsan vücudunu demir mineralinin yüzde sekizini kan damarlarından sağlamaktadır. Demir minerali insan vücudundaki tüm organlar ve tüm enzimler için hayati bir role sahiptir, demir mineralinin eksikliğinde onlar da zarar görmektedir. Demir eksikliği durumunda insan vücudunda birtakım hastalıklara neden olmaktadır. Demir minerali sayesinde insanların sahip olabileceği hastalıklara karşı olan direnci arttırır ve insan vücudunun hastalıklarla karşı daha güçlü mücadele etmesini sağlar. İnsanlar bazen demir mineralinin eksikliğinde kendilerini her zamankinden daha yorgun, daha halsiz hisseder ve demir oranının yükseltilmesiyle bu yorgunluk, halsizlik durumu ortadan kalkar. Demir eksikliği aynı zamanda kanda bulunan kırmızı hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni sağlamakla görevlidir. Demir mineralinin özellikle bayanlarda daha fazla oranda yer alması gerekmektedir. Çünkü bayanlar erkeklerin kaybettiği demir oranından daha fazla oranda demir kaybeder. Bu nedenle bayanlarda demir eksikliği daha sık görülmektedir. Demir minerali B grubu vitaminleri için de önemli bir rol oynamaktadır.



14302027400.76154800



Demir Eksikliği Belirtileri
İnsan vücudunda demir mineralinin eksik olması durumunda, vücudun verdiği birtakım tepkiler ve belirtiler bulunmaktadır. Demir eksikliğinin insan vücudunda yeterli oranda olmaması durumunda halsizlik, çok çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda demir mineralinin eksik olmasında ciltte meydana gelen cilt solgunluğu, cildin çok fazla kuruması ve sağlıksız bir cildin oluşmasına neden olmaktadır. Demir minerali insan vücudunda bulunan bütün organlar, bütün dokular için gerekli olan en önemli minerallerden biri olarak işlevini yerine getirmektedir. Demir minerali eksikliğinde insan vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalmaktadır ve bu hücrelerin sayısının azalması nedeniyle insanlarda halsizlik, çabuk yorulma ve uzun süre kendini yorgun hissetme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu hafif belirtiler önlem alınmazsa, insan vücudunda az oranda bulunan demir minerali normal seviyeye getirilmezse anemi gibi ciddi bir hastalığa dönüşme ihtimali vardır. İnsan vücudunda demir mineralinin eksik olması durumunda kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması sonucunda cilt kendi canlı rengini kaybederek, solgun bir renk alır. Cilt tekrar eski canlı rengine dönebilmesi için insan vücudunda eksik oranda bulunan demir mineralinin eksikliğini, yüksek oranda demir minerali içeren besinleri daha sık tüketerek geri kazanabiliriz.

Demir Eksikliği Nelere Yol Açar?
1. Anemi
hamilelikte-anemi

İnsan vücudunda demir eksikliğinin olması durumunda önlem alınmazsa ileri safhalarda anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Anemi hastalığı halk dilinde kansızlık olarak nitelendirilir. Demir eksikliği sonucu kırmızı kan hücreleri oranının azalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Anemi hastalığının belirtileri çok belli olmadığı için, vücudu direkt olarak belirtileriyle uyarmadığı için anemi olduğunu anlamak güçtür. Anemi olup olmadığınızı düzenli olarak kan testi yaptırarak demir minerali oranınızda azalma olup olmadığınıza bakarak, kontrol edebilirsiniz. Demir mineralinin azalmasının ilk aşamasında yer almaz, ilerleyen safhalarında eğer önlem alınmazsa anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Anemi hastalığının belirtileri yorgunluk, halsizlik, ilerleyen aşamalarda nefes darlığı gibi durumlardan oluşur.

2. Kolay Üşüme
usume-nedenleri_646x340

Üşüme özellikle kış aylarında hava ısısınız çok düştüğü zamanlarda insanlarda görülen bir reaksiyondur. Üşüme durumu genelde bir hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkmaz, sıradan bir üşümeyi herhangi bir hastalığa bağlamak tamamen yanlış bir tespit olmaktadır. Ama insan sürekli üşüme halindeyse, sıcak sayılabilecek havalarda bile üşüme halindeyse bu durum bir hastalığın belirtisi olarak görülebilir. Sürekli üşüme durumunun geri planında yer alan sebebi demir eksikliğinin bir belirtisidir. Bu nedenle eğer demir mineralinin insan vücudunda eksik olması durumunda, demir mineralini yüksek oranda içeren besinleri daha sık tüketilmesi gerekmektedir.

3. Çarpıntı Ve Nefes Darlığı
nefes_darligi



Nefes darlığı insanlarda hızlı hareket etmeleri, hızlı koşmaları, yokuş tırmanma gibi farklı durumunda yaşanan bir durumdur. Nefes darlığı ve çarpıntı demir minerali eksikliğinde ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisidir. Nefes darlığı daha çok kilolu olan insanların hızlı hareket etmeleri durumunda daha çok yaşadıkları bir durumdur. Nefes darlığı sadece hızlı hareket etme gibi durumlarda değil astım gibi hastalıklarda da ortaya çıkmaktadır. Nefes darlığı bazen beraberinde çarpıntı gibi bir durumda bir doktora başvurulması gerekmektedir.

4. Sık Hasta Olma
grip

İnsan vücudunda bulunan demir minerali eksikliği oranının azalması durumunda, bağışıklık sistemi zayıflamaktadır ve bu durumda insanlar daha sık hasta olma gibi bir durumla karşı karşıya kalmaktadırlar. Sık hasta olmanın önüne geçmek ve onu engellemek için ilk olarak demir minerali eksikliğini gidermemiz gerekmektedir, bu durumda demir minerali içeriği yüksek olan besinleri daha sık tüketmemiz gerekmektedir.

5. Saç Dökülmesi
1415196043287

İnsanların saç derisiyle ilgili en büyük sorunlardan birisi de saç dökülmesidir. İnsanların saç derisinin sağlıksız hale gelmesi nedeniyle saç dökülmesi durumu yaşanmaktadır. İnsan vücudunda ortaya çıkan demir eksikliği nedeniyle saç derisi sağlıksız hale gelmektedir. Saç derisinde ortaya çıkan birtakım rahatsızlıkları önlemek için demir minerali eksikliğini gidermeniz gerekmektedir, günlük olarak belirli bir oranda alınan demir minerali alındığında saç derisiyle ilgili herhangi bir sorun kalmayacaktır.

Demir Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
İnsan vücudunda demir mineralinin eksik oranda olması durumunda, demir oranı yüksek olan besinleri daha sık tüketerek bu eksikliği gidermek mümkündür. Demir minerali bulunan besinler, tavuk ve sığır ciğeri, sığır, kuzu ve ördek eti, istiridye, sardalya, ton balığı, sakatat, karides, yengeç, zenginleştirilmiş tahıl, barbunya, fasulye, bezelye, yulaf, patates, tofu, ıspanak, kabak, mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce, domates püresi, domates salçası gibi sebze ve hayvansal ürünlerde yüksek oranda demir minerali içeriğine sahiptir. Demir minerali aynı zamanda birtakım meyvelerin içerisinde de yüksek oranda bulunmaktadır. Yüksek demir minerali içeren meyveler, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru eriktir. Aynı zamanda demir minerali yüksek oranda bulunan besinler irmik, pekmez, kepekli ekmek, kabak çekirdeği ve kajudur.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder