Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

E Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

E vitamini yağda çözünme özelliğine sahip bir antioksidan olarak bilinmektedir. E vitaminin büyük özelliği bazı kanser hastalığı türlerinin ve diğer birtakım kronik hastalıkları önlemede etkin bir rolü vardır. Her gün insan vücudu için gerekli olan belirli bir oranda E vitamini alınması gerekmektedir. E vitamini aynı zamanda insan vücudunda bulunan kan dolaşımını ve kanın pıhtılaşmasını güçlendirici bir özelliği de bulunmaktadır. İnsan vücudundan çok fazla sayıda bulunan dokuların daha sağlıklı olmasını ve herhangi bir sorunda onarımı için gerekli olan bir vitamindir. E vitaminin en önemli ve en belirgin özelliklerinden biri de sağlıklı bir cilt ve deri için olmasında büyük katkı sağlamasıdır. Bu nedenle her gün belirli bir oranda alınması gereken bir vitamindir.

Bebeklerde de belirli bir oranda bulunması gereken bir vitamindir. Erken doğan ya da anemi olan bebeklerin göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. Anemi ya da erken doğan bebeklerin göz sağlığını korumada en etkili vitamindir. Orta yaşlı insanlarda ya da yetişkinlerde oluşan yaşlılığı geciktirmede yardımcı olmaktadır, aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle deride ve özellikle ellerde oluşan yaşlılık lekelerinin ortaya çıkmasını engellemektedir. Gençlerde B12 vitaminin eksikliğine bağlı olarak ve yetişkinlerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan hafıza kaybı E vitamini ile önlenebilecek bir durum olarak belirlenmiştir.



Bazı insanlarda E vitaminin eksikliğinde böbrek hücrelerinin zarar görmesine neden olmaktadır. E vitamini, insan vücudunda bulunan hücrelerin doymamış yağ asitlerinin azalmasında etkin bir rol oynar. E vitaminin aynı zamanda, diğer vitaminlerden farklı olarak antioksidan özelliği bulunmaktadır. E vitaminin suda çözünen bir vitamin olması sebebiyle, büyük oranda hücre zarında yer almaktadır. E vitamini eksikliği çoğu insanda görülmeyen bir durumdur, çok az insanda bulunan bir durumdur.



E Vitamini Eksikliği Belirtileri
E vitamini günlük olarak alınması gereken ve birçok besinin içeriğinde bulunan bir vitamindir. E vitamini ultraviyole ışınlarına karşı dayanıksız olmak özelliği de bulunmaktadır. Anne adaylarının hamilelik süresi boyunca E vitamini oranları sürekli artmaktadır ve gelebileceği en son seviyeye gelir ama doğumun gerçekleşmesinin ardından bu oran normal düzeye gelmektedir. E vitamini eksikliği nelere yol açar sorusunda, özellikle hamile bayanlarda düşük tehlikesine ve erken doğum riskine neden olmaktadır. Erken doğum yapmış anne adaylarının bebeklerinin özellikle göz sağlığının herhangi bir zarar görmemesi için E vitaminin eksikliğinin bulunmaması gerekmektedir.

E vitamini günlük olarak tükettiğimiz birçok besinin içinde yüksek bir oranda bulunmaktadır. E vitamini daha çok kuru yemiş çeşitlerinde yer almaktadır . Yani E vitaminin fazla tüketilmesi nedeniyle kilo alımına bağlı olarak birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle anne adaylarının hamilelik sürecinde sadece kilo alınmasına neden olabilecek yiyecekleri sık olarak tüketmeleri iyi bir sonuç değildir, daha çok protein ağırlıklı beslenmeleri daha doğru bir tercih olacaktır.

E Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
1. Kansızlık
kan-anemi

Diğer ismi anemi olan, kansızlık durumunun kırmızı kan hücre sayısının beraber veya ayrı olarak o yaşa uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kansızlık özellikle gelişim çağında olan çocuklar için önlem alınmaması durumunda ciddi bir soruna dönüşme ihtimali olan bir hastalıktır. Kansızlık daha çok E vitaminin insan vücudunda yeterli bir oranda olmaması durumunda kansızlık görülmektedir. Kansızlık durumunda insan vücudunda çok sıcak olan zamanlar da bile üşümeye neden olmaktadır. Toplumda çok fazla ve çok sık görülen kansızlık durumunda insanların hareketlerinde kısıtlama, çabuk yorulma ve nefes nefese kalma, çabuk yorulma, kalp çarpıntısı gibi belirtiler bulunmaktadır. Ayrıca insan vücudunda kansızlığın ortaya çıkması durumunda kış ya da yaz üşüme, ellerin ve ayakların sürekli soğuk olması, bir türlü ısınmaması gibi durumlar da görülmektedir.

2. Göz Bozukluğu
u_22-06-2015-005707miyop-goz-bozukluklari

Gözde oluşan miyopi, hipermetropi, astigmatizm, presbiyopi gibi birçok göz hastalıklarının temelinde yatan sebep insan vücudunda bulunan E vitamini oranının azalmış olmasıdır. İnsan vücudunda belirli bir oranda bulunması gereken E vitamini, belirli bir oranın altına düştüğü zaman göz rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Bu sebeple insan vücudunda bulunan E vitamini oranının olması gereken değerler arasında bulunması gerekmektedir.

3. Kolay Yorulma


090_Yorulma

Çok fazla enerji harcamadan yapılan birtakım eylemlerde çabuk yorulma gibi bir durumla karşı karşıya iseniz, bu durumda vücudunuzda belirli bir oranda bulunması gereken E vitaminin oranı azalmıştır ve vücudunuza böyle bir reaksiyon vererek E vitamini oranının olması gereken seviyeye tekrar getirmeniz için. Çabuk yorulma hem E vitamini eksikliğinin büyük bir belirtisi hem de günlük yaşantınızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Günlük, rutin işlerinizi olması gereken hızınızdan daha düşük hızda gerçekleştirmenize neden olmaktadır. Bu durumları yaşamamak için E vitamini ihtiyacınızı mutlaka karşılamanız gerekmektedir.

4. Yaraların Geç İyileşmesi
kizamik

E vitamini eksikliğinde insan vücudunda ortaya çıkan rahatsızlıklardan en belirgin olan ve en sık görülen rahatsızlıklardan birisi de yaraların geç iyileşmesidir. Yaraların geç iyileşmesini önlemek ve iyileşme sürecinin uzamaması için insan vücudunda E vitamini oranının olması gereken seviyede bulunmalıdır. E vitamini eksikliğinde yaraların geç iyileşmesi durumu ortaya çıkmaktadır.

5. Erken Doğum
erken-dog%cc%86um
Bunların başında anne adaylarının düşük tehlikesi yaşama ihtimali ve erken doğum yapma riski gelmektedir. Anne adayının ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenememesine neden olmaktadır. E vitamini eksikliğinde bebeğin göz sağılığıyla ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır.

E Vitamini Bulunan Yiyecekler Nelerdir?
E vitamini her gün tükettiğimiz besinlerin içerisinde yer alan ve belirli bir oranda vücudun ihtiyacı olan bir vitamindir. Özellikle anne adaylarının hamilelik süresince metabolizmadan kaynaklanan sebeplerden dolayı E vitamini oranları daima yükselmektedir ama doğumdan sonra bu seviye hızlı düşmektedir. Bazı anne adaylarında yüksek kan basıncı ve gebelik komplikasyonu gibi durumlar olabilmektedir. Bu durumlar E vitaminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır, bu gibi durumlarda E vitamini alımını arttırmak gerekmektedir. Özellikle anne adaylarının hem hamilelik döneminde hem de doğumdan sonra kanın pıhtılaşmasına engel olmaktadır. Anne ve bebek için bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği vardır. Hamile bayanlarda saçı ve cildi besler, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Anne adaylarının günlük alması gereken miktar 15 mg ile belirlenmiştir ama bu oran anne adayının kan değerlerine göre de değişiklik göstermektedir. Anne adaylarının hamilelik sürecinde belirlenen E vitamini oranının üstüne çıkmamaları gerekmektedir. E vitaminin fazla alınması sonucunda anne adayında kanamalar tespit edilmiştir. E vitamini bebeğin sağlıklı bir gelişim sürecini tamamlaması için gerekli olan vitaminler arasında yer almaktadır. Ay çekirdeği, en fazla E vitamini içeren besinler arasında ilk sıradadır. Yüz gram ay çekirdeği, günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak iki katını karşılar. Badem, toz acı biber, çamfıstığı, yerfıstığı, kurutulmuş fesleğen, kuru kayısı, yeşil zeytin, ıspanak, buğday tohumu yağı, keten tohumu yağı, mısır yağı, kanola yağı, brokoli, fıstık, kivi, mango gibi besinlerde bulunmaktadır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder