Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Kan Eksikliği Nelere Yol Açar?

Dünya nüfusunun azımsanmayacak kadarı kansızlıkla mücadele ediyor ve tek tedavi olarak demir haplarını görüyorlar. Oysa kansızlığın altında yatan farklı farklı sebepler olabilir. Önemli hastalıkların habercisi olan kansızlığı önemsemeyip bir kenara atmamak gerekir. Eğer kan eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora gidip gerekli tahlillerin yapılmasını isteyin. Kansızlık kimi zaman ilaç tedavisi bile gerektirmezken kimi zaman mide, bağırsak, prostat, rahim ve rahim ağzı kanserlerine kadar pek çok çeşit kanserin belirtisi olabilir.

Kansızlık Neden Olur?
Kansızlığın karşımıza en sık çıkan nedenleri demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliğidir. Eğer günlük yaşantınızı etkileyecek şekilde kansızlık problemi yaşıyorsanız mutlaka bu durumu önemseyip uzman bir hekime muayene olmalısınız. Yapılacak ön tetkikler hangi hastalığa sahip olduğunuzu, kan eksikliği yaşayıp yaşamadığınızı ortaya koyacak ve sonuç olarak bu teşhise uygun bir tedavi üretilecektir. Ülkemizde ve dünyada kansızlığın en sık görülen sebepleri olarak demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği ve folik asit eksikliği görülüyor.



Kan Eksikliğinde Neler Olur?
1. Demir Eksikliğine Bağlı Hastalıklar
keratin



Saçlarda dökülmeler yaşanması, saç kırılmaları, saçların matlaşması,
Tırnaklarda incelmelerin ve kırılmaların meydana gelmesi,
Dilde ağrı görülmesi, dilde acı ve tat kaybı yaşanması,
Gün içinde yaşamı etkileyecek ölçüde halsizlik ve yorgunluk meydana gelmesi,
Uzun süren demir eksikliği sonucu dalak, kalp, akciğer, karaciğer büyümesi; kas ve iskelet sistemi hastalıklarının meydana gelmesi; sinir sistemi hastalıklarının görülmesi,
Eğer kişide demir eksikliği görülüyorsa mutlaka bunun sebebi araştırılmalıdır. Demir eksikliğinin sebebi olan sorunun saptanması çok önemlidir. Demir eksikliği genetik nedenlerle görülmekle birlikte bazen nadir de olsa bazı kanser türevlerinin ilk belirtilerinden biri demir eksikliği olarak gözlenebilir. Eğer gerekirse bir uzman hekim onayıyla endoskopi, bilgisayarlı tomografi gibi ayrıntılı tetkikler uygulanabilir.

2. B12 Vitamini Eksikliğine Bağlı Hastalıklar
kadin-hastaliklari

Biyokimyada kobalamin olarak da bilinen B12 vitamininin eksikliği zaman zaman bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalmasına neden olabiliyor. Pankreas hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarında bile görülebiliyor. Bunun yanı sıra mide bağırsak sistemine ait B12 eksikliği mide yüzeyindeki hücrelerin ve bazı taşıyıcı moleküllerin atrofik gastrit – çölyak  hastalığı gibi bazı önemli hastalıkların sonucunda oluşabiliyor. Bu eksikliğin bir kısmı da çeşitli mide ve bağırsak kanserleriyle ilişkilendirilebiliyor. B12 vitamini eksikliği görülen bir kişide bir uzman hekim müdahalesiyle tüm bunlar düşünülerek gerekli muayenelerin yapılması gerekiyor. B12 vitamini eksikliği sonucu aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

Günlük yaşantıyı etkileyecek şekilde halsizlik ve yorgunluk görülmesi durumu,
El ve ayaklarda görülen güç kayıpları, el ve ayak uyuşmaları
Gün içinde yaşanan denge kayıpları, dengesizlik,
İdrar tutamama problemlerinin ortaya çıkması,
İştahsızlık meydana gelmesi,
Zaman içinde duygu ve durum bozukluklarının ortaya çıkması,
Dilde acı, yanma ve tat kayıplarının yaşanması,
Uzun süreli B12 vitamini eksikliğinde kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesi,
Bize B12 vitamini eksikliğini hatırlatmalıdır. Eğer B12 vitamini eksikliği ve kan eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurup gerekli tetkiklerin yapılmasını isteyin. Kan eksikliklerini göz ardı etmeyin.

3. Folik Asit Eksikliğine Bağlı Hastalıklar
folik-asit-eksikligi_646x340

Folik asit eksikliği depresyona sebebiyet verebilir. Yetişkinlerin günde alması gereken folik asit miktarı 400 mikro gramdır, yetişkinler günde bu kadar folik aside gereksinim duyar. Bu çocuk ve yaşlılarda değişen bir ihtiyaçtır. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınların folik asit gereksinimi neredeyse iki katına yani yaklaşık 800 mikro grama kadar çıkabilir. Eğer folik asit gereken miktarda bulunmazsa anemiye yol açabilir.

Kişide gün içerisinde görülen yorgunluk, uyuşukluk ve halsizlik durumları,
Nefes darlığı problemlerinin yaşanmaya başlanması,
Deri ve mukozada solgunluk belirtilerinin ortaya çıkması,
Ağız ve dudak kenarında çatlaklar meydana gelmesi,
Dil kızarması,
Dilin pütür kısımlarının kaybolması, dilde ağrı yaşanması,
Uzun süreli eksikliklerde depresyon gibi sinir hastalıklarının ortaya çıkması ve ciddi psikolojik sorunların baş göstermesi


gibi belirtiler folik asit eksikliğinin belirtileri olabilir. Eğer folik asit eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurup gerekli tetkiklerin yapılmasını isteyin.

Not: Folik asit eksikliği belirtileri yalnızca folik asit eksikliğinden meydana gelmeyebilir. Örneğin ağız ve dudak kenarında oluşan çatlaklar B2 vitamini ya da B6 vitamini eksikliğinden dolayı meydana gelebilir.

Demir Eksikliği Neden Meydana Gelir?
Gebelik ve emzirme gibi büyüme-gelişme ihtiyacının arttığı dönemler,
Düzensiz adet kanamalarının meydana geldiği dönemler,
Mide bağırsak sisteminin ülser, gastrit, kolit, hemoroit, polip ve kanser türü hastalıklarının meydana geldiği dönemler,
Bağırsak parazitlerinin ortaya çıktığı dönemler,
Aspirin veya benzeri ilaç kullanımının olduğu dönemler,
İdrar yolları ve akciğer hastalıklarının ortaya çıktığı dönemler,
Bazı kan kanserlerinin ortaya çıktığı dönemler,
Bazen vejetaryen tipi beslenmenin olduğu dönemler,
Çay ve çok fazla tahıl tüketiminin olduğu dönemler,
Buz, kil ve toprak yeme alışkanlıklarının ortaya çıktığı dönemler
Akla demir eksikliğini ve sonucunda kansızlığı getirmelidir.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Meydana Gelir?
b12-vitamini-ekslikliginin-belirtileri-nelerdir-42707

B12 vitamininin eksikliği ağırlıklı olarak sağlıklı diyet uygulanmamasından kaynaklanır. Et, balık ve süt gibi hayvansal besinler bol miktarda B12 vitamini içerir. Et, balık ve süt gibi hayvansal gıdalardan uzak beslenme yanlış diyet demektir ve vücutta B12 vitamini eksikliğini meydana getirecektir. B12 vitamini sık karşılaşılan bir eksikliktir. Çünkü çok fazla besinde B12 vitamini bulunmaz. Özellikle balık gibi et ürünlerinde B12 vitamini daha çok karşımıza çıkar. B12 vitamini eksikliği sıklıkla görülen bir durum olmasına rağmen B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık sorunu sıklıkla karşımıza çıkan bir sebep değildir. Doğru diyet uygulanmasına rağmen hala vücutta B12 vitamini eksikliği görülüyorsa sebebi bağırsaklardan emilimde arayabiliriz. Eğer yeterli emilim gerçekleşmiyorsa vücutta B12 vitamini eksikliği ortaya çıkacaktır. Vejetaryenler, hamileler ve mide-bağırsak sisteminde emilim sorunu yaşayan kişilerde B12 vitamini eksikliği sıkça karşımıza çıkar.

Folik Asit En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
Folik asit en çok yeşil yapraklı sebzelerde, bira mayasında, sığır karaciğerinde, böbrekte, tavuk yumurtasında, zarı alınmamış tahıllarda, çeşitli kuru yemişlerde (ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerde), mercimekte, ıspanakta, yoncada, yosunlarda, maydanozda, nanede, kuru fasulye gibi baklagillerde, tohumlu gıdalarda bol miktarda bulunmaktadır. Folik asit vücutta depolanmadığı için günlük alınması gereken bir ihtiyaçtır. Keçi sütü folik asit içeriği bakımından zengin olmamaktadır. Bu nedenle keçi sütü ile beslenen çocuk ve yetişkinlere günlük folik asit takviyesi yapılmalıdır.

Folik Asit Eksikliği En Çok Kimlerde Görülüyor?
Folik asit eksikliği doğru beslenen kişilerde genellikle görülmüyor. Folik asit eksikliği doğru beslenen kişilerde yalnızca sindirim bozukluğu ya da hamilelik gibi dönemlerde görülebiliyor. Folik asit eksikliği daha çok şarap, rakı, vodka gibi alkollü içecek tüketenlerde görülürken sigara içenlerde görülme sıklığı da en az alkollü içecek tüketenlerdeki kadar fazladır. Sigara ve alkol tüketen kişilerde sıklıkla yaşanan folik asit eksikliği akciğer kanserinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Sigara ve alkol kullanıp akciğer kanseri olan kişilerde folik asit eksikliği görülüyor.

Kansızlık En Çok Kimleri Tehdit Ediyor?
Kadınlar
Yaşlılar
Hamileler
stressful-pregnancy



Kansızlık en çok doğaları gereği kadınları tehdit ediyor. Kadınlarda görülen adet dönemleri ve hamilelik dönemleri kansızlığın ortaya çıktığı dönemler olarak biliniyor. Kansızlık bu dönemlerde yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtiler gösteriyor. Ülkemizdeki kadınların üçte birinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Sık yapılan doğumlar ve adet kanamaları görülen bu kansızlığın en sık sebeplerindendir. Kansızlık özellikle doğurgan yaşlardaki kadınları etkiliyor. Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, saç dökülmesi ve tırnaklarda kırılma gibi belirtiler de kansızlığa işaret ediyor olabiliyor.

Kansızlık Nasıl Tedavi Ediliyor?
Kansızlığın tedavi edilmesi için en önemli şart önce kansızlığın neden meydana geldiğini bulmaktır. Kansızlığın pek çok sebebi olabilir. Genetik sebepli veya başka maddelerin eksikliğine bağlı sebepten meydana geliyor olabilir. Uzman bir hekim yardımıyla kansızlığın sebebi bulunmalı ve ona uygun tedaviye başlanmalıdır. Eğer kansızlığın sebebi demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa uygun bir diyet veya demir hapları kullanılmalıdır.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder