Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Antibiyotik İçeren Besinler Nelerdir?

Antibiyotik Nedir?

Anti (against-karşı) kelimesi ile biyotik (canlıya ait) kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşan “antibiyotik” terimi; insan vücuduna yerleşmiş olan zararlı bakterilerin imha edilmesini sağlayan antimikrobiyal ilaç olarak tanımlanmıştır. Bitki biliminde, antibiyotiğe benzer etkiler gösteren besinlere, doğal kan temizleyici anlamına gelen “astrenjan” adı verilmektedir. Sentetik antibiyotik, vücuda yerleşmiş olan zararlı bakterileri imha etmesinin yanı sıra, bağışıklık sistemini destekleyen faydalı bakterileri de imha ettiği için, bazı olumsuz özelliklere sahiptir. Fakat, doğal olarak antibiyotik özellikler içeren bazı besinler ve otlar ise, zararlı bakterileri imha ederken, bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlayan faydalı bakterilerinde korunmasını sağlamaktadır.


Batı tıp dünyasının babası sayılan Yunan hekim Hipokrat, bazı gıdaların içerdikleri basit besleyici değerlerden dolayı, insan sağlığı için faydalı olabileceğini düşünmüştür. Bu doğrultuda bazı besinler, vücudun bağışıklık sistemini uyarmakta ve böylece de, enfeksiyon direncini artırarak, patojenik mikroorganizmaların etkisini inhibe edebilmektedir. Bu gibi antibiyotik özelliklere sahip besinlerden esinlenerek üretilen antibiyotik ilaçlar ise sentetiktir ve doğal değildir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise, doktora danışılmadan antibiyotik ilaç kullanımına yeltenmemektir. Çünkü aşırı derecede tüketilen sentetik antibiyotik, vücuttaki yararlı bakterileri de yok etmesinden dolayı, bağışıklık sistemine zarar vermektedir.



 

Doğada seçici olmayan bu gibi birçok antibiyotiğin bulunmasının yanı sıra, günümüzde, bakteriyel hastalıklarla savaşmakta kullanılan antibiyotikler ise “selektif” yani “seçici” özelliktedirler. Seçici antibiyotikler, işleyişleri (mekanizmaları) dolayısıyla sadece bakteri (mikrop) hücrelerine zarar veren antibiyotiklerdir. Seçici olmayan antibiyotikler ise, yukarıda da bahsedildiği gibi, mikroba zarar verirken, insanın vücut hücrelerine de zarar verebilmektedir. Aynı zamanda antibiyotiklerin yan etkileri de olabilmekte, bir hastalığı iyileştirirken başka sorunlara yol açabilmektedirler. Fakat, bazı doğal antibiyotik etkili besinlerin tüketilmesi yolu ile, vücutta meydana gelen bu hasarın telafi edilmesi mümkün olabilmektedir.



 

Özellikle de kış aylarında çok sık yaşanan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar nedeni ile kullanılan sentetik antibiyotik ilaçlar ise oldukça gereksizdir ve hiçbir fayda da sağlamamaktadır. Bunun nedeni ise, grip ve nezle gibi hastalıkların virüs tabanlı rahatsızlıklar olmasıdır. Antibiyotiklerin hedefi ise virüsler değil, bakterilerdir. Bundan dolayı da, antibiyotik ilaç tüketmeden önce doktora danışmak daha doğru bir davranış olacaktır. Çünkü eğer mikroplar bir antibiyotiğe karşı direnç kazanırlarsa, artık o antibiyotiğin o mikroba karşı etkisi kalmayacaktır. Bu nedenle de, her bir bakterinin imhası için uygun olan antibiyotik ilaç belirlenip ona göre antibiyotik ilaç kullanılmalıdır. Hastalığa neden olan etkenin bulunması ve bu etkene etkili olacak antibiyotiği bulmak için ise, bir “kültür antibiyogram testi” adı verilen laboratuvar testi yapılmaktadır. Böylece, sadece etkin olan mikroba karşı antibiyotik tedavisi başlatılmaktadır.


1. Sarımsak ve Allium Bileşeni İçeren Besinler:

garlic-and-onions-tom-mc-nemar


Alisinin adı verilen bileşeni içermesi ile ün yapmış olan sarımsak, bu özelliği sayesinde antibakteriyal ve antifungal etkilere sahiptir. Sarımsağın göstermiş olduğu bu etki penisilin ile benzer niteliktedir. Özellikle de çiğ ve kıyılmış sarımsak, alisinin bileşeni bakımından oldukça zengindir. Öte yandan, allium bileşeni içeren soğan, yaprak soğanı, pırasa ve arpacık soğanı da, güçlü antibiyotik özelliklere sahip sebzelerdir.


2. Bal:

honey


Antik Roman zamanında yaraların ve enfeksiyonların tedavi edilmesi amacı ile kullanılan bal, doğal bir antibiyotik olmasının yanı sıra, anti – mikrobiyal, anti – iltihap ve antiseptik özelliklere de sahiptir. Yeni Zelanda bölgesine ait Manuka balı ise, antioksidan seviyesi en yüksek olan bal türüdür ve oldukça da şifalıdır. Balın yapısında bulunan bir enzim ise, hidrojen peroksit salgısı sağlamaktadır. Böylece vücut, enfeksiyonlara karşı mücadele etmekte ve bakterilerin çoğalmasını da engellemektedir. Sindirim sisteminin yatıştırılmasına da yardımcı olan bal, kandaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlamaktadır.


3. Lahana:

cabbage-August-2010-3



 

Güçlü bir antibiyotik etkiye sahip olan lahana, özellikle de çiğ olarak tüketildiğinde ve taze sıkılmış suyu içildiğinde, daha da faydalıdır. Turpgiller ailesine dahil olan lahana kale ve brokoli gibi diğer turpgiller sülfür (kükürt) içeriği bakımından zengindir. Kükürt ise, kanser ile mücadelede oldukça etkindir. C vitamini bakımından da zengin olan lahana, günlük ihtiyaç duyulan C vitamini miktarının % 75’ini karşılamaktadır.


4. Greyfurt Çekirdeği Özü (GSE):

grapefruit-2-620x360


Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’ne göre, greyfurt çekirdeği özü, sayıları 800’ü aşan çeşitli formlardaki virüslerin ve bakterilerin imha edilmesine yardımcı olmaktadır. Güçlü bir antibiyotik olan greyfurt çekirdeği özü, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamakta ve vücudu doğal şekilde alkalize etmektedir. Ayrıca greyfurt çekirdeği özü, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin korunmasına da yardımcı olmaktadır.


5. Ham Elma Sirkesi:

apple-cider-vinegar


Antibiyotik ve antiseptik özelliklere sahip olan ham elma sirkesi, vücudun doğal şekilde alkalize olmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca ham elma sirkesi, kolesterolün düşürülmesine, kilo kontrolünün sağlanmasına ve kanser riskinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.


6. Fermente Gıdalar ve Probiyotikler:

20150304_132400


Fermente yani mayalanmış gıdalar, sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı olan bakterileri (probiyotik) içermektedir. Özellikle de, çiğ ve pastörize edilmemiş lahana turşusu, çiğ salatalık turşusu, kültürlü sebzeler ve kim chi gibi besinler, mükemmel bir probiyotik kaynağı olmalarının yanı sıra, güçlü birer antibiyotik besinlerdir. Öte yandan, laktobasillus, asidophilus ve bifidobakteriya gibi probiyotikler, direkt olarak antibiyotik etkiler göstermektedirler. Bundan dolayı da, yoğurt ve kefir gibi gıdalar probiyotik içerikleri sayesinde, antibiyotik özelliklere sahiptir.


7. Sızma Hindistan Cevizi Yağı:

coconutoil


Doğal olarak antifungal ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan sızma Hindistan cevizi yağı, doğal bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan sızma Hindistan cevizi yağı, tiroid hormonun dengelenmesine, kolesterol değerlerinin düzenlenmesine, kan şekeri seviyesinin ayarlanmasına ve beyin fonksiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Hem bu gibi özelliklere hem de antibiyotik özelliklere sahip olması nedeni ile sızma Hindistan cevizi yağı, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.


8. Ekinezya:

Echinacea-Tea


Ekinezya da sarımsağa benzer şekilde etkiler göstermektedir ve doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Ekinezya, bağışıklık sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olmasının yanı sıra, kandaki enfeksiyon oluşumu ile mücadelede etkindir ve ağrıların dindirilmesinde de etkilidir. Antibiyotik, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olan ekinezya, sarımsağın aksine,  10 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır.


9. Kekik Yağı:

oregano


Üzerinde yapılan çalışmaların hala devam etmiş olduğu kekik yağı, yüzyıllar önce de bir şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Antimikrobiyal, antibakteriyal, antiparazit, antiviral ve antifungal (mantar karşıtı) özelliklere sahip olan kekik yağı, yaraların tedavisinde haricen, solunum ve sindirim sorunları ile soğuk algınlığının tedavisinde ise dahili kullanım ile faydalı etkiler göstermektedir. Aynı zamanda kekik yağı, güçlü bir antioksidandır ve iyi bir bağışıklık direnci sağlayıcıdır.


10. C Vitamini İçeren Sebze ve Meyveler:

bowl-of-kiwi-fruit


Suda çözünebilen bir vitamin türü olan C vitamini, enfeksiyonların önlenmesinde etkili olan gerekli bir vitamindir. Bundan dolayı da, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler, bağışıklık sistemi sağlığı direncinin artmasına ve enfeksiyon riskinin azalmasına yardımcı olmaktadırlar. C vitamini bakımından zengin olan meyvele, çilek, ananas, kivi, turunçgiller, kantalop kavunu ve karpuz gibi meyvelerden oluşmaktadır. Mükemmel birer C vitamini kaynağı olan sebzeler ise, brokoli, lahana, kale ve karnabahar gibi sebzelerden oluşmaktadır.


11. Antibiyotik Etkili Diğer Besinler:

Cinnamon-stix-in-a-pile-POST


Antibiyotik özelliklere sahip olan diğer bazı besinler ise aşağıda belirtildiği şekildedir;


Yabanturpu

Tarçın

Yenibahar

Fesleğen

Biberiye

Zerdeçal

Kırmızı biber

Acı biber

Karanfil

Zencefil

Anason

Hardal tohumu

Rezene

Nane

Adaçayı

Kimyon

Tarhun otu

Defne yaprağı

Mercanköşk

Kimyon tohumu

Kişniş

Dereotu

Küçük hindistan cevizi

Kakule

Maydanoz

Turunçgil meyveler

Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder