Yeni
Yükleniyor..

Dügün Tv Çine İzle

Alkali İçeren Besinler Nelerdir?

Alkali Nedir?
Alkaliler, su içinde çözünebilen bazlara verilen isimdir ve pH derecesi 7 değerinden büyük olan maddelere alkali adı verilmektedir. pH derecesi bir maddenin asidik- bazik (alkali ) durumunu belirtmektedir. 0 ile 7 pH değeri asitlik durumunu belirtmekte iken, 7 pH değeri nötr (ne asit ne de baz) ve 7 ile 14 pH değeri ise baz olma durumunu belirtmektedir. Öte yandan, 0 pH değeri tamamen asidik olarak kabul edilmekte iken, 14 pH değeri ise tamamen alkali olarak kabul edilmektedir. Bu pH seviyeleri vücudun her bölümünde farklılık göstermektedir. Kan sıvısının pH derecesi ise, 7.35 -7.45 değeri ile alkali özelliklere sahiptir. Mide ise 3.5 pH değeri ile asidik bir bölgedir ve bu asit özelliği sayesinde yiyecekleri parçalayabilmektedir. İdrar, yenilen gıdalara göre değişik  pH değerleri göstermektedir. Bu sayede ise vücut, kandaki pH seviyesini dengede tutabilmektedir.

Vücudun Asit-Baz Dengesi ve Sağlık
Vücudun sağlıklı kalabilmesi için kanın pH seviyesi kısmen alkali (bazik) olan 7.365 değerinde olmalıdır. İnsanlar, enerji sağlaması amacı ile yakıt olarak yiyecekleri tükettiğinde sindirim ve metabolik süreçler gıdaları asidik ya da alkali olan bir tür küle çevirmektedir. Bu kalıntının asidik veya bazik olması yiyeceğin organik bileşenlerine (yani gıdanın kendisinin pH değerine) değil, inorganik bileşenlerine (kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, sülfür, fosfor gibi bileşenlerin vücutta nasıl parçalandığına) bağlıdır. Zamanla vücudumuza aldığımız gıdaların, bünyemizin ihtiyacı olan enerjiye dönüşmesi ile fiziksel oksidasyon olur. Oksidasyon sürecide asidik atıkların bünyemizde kalmasına sebep olmaktadır.



Aşırı şekilde asidik gıda tüketiminin sağlığa olumsuz etkileri bulunmaktadır ve diyabet hastalığı ise bu durumun sık görülen bir sonucudur. Vücudun kısmen alkali dengesi gıdalardan sağlanamayınca vücut kemik ve diğer önemli dokulardan faydalanmaya başlamaktadır. Bu durum da, vücudun kendini tamir etme yeteneğini düşürmekte ve kişiyi hastalığa karşı daha dayanıksız hale getirmektedir. Öyle ki, vücutta meydana gelen kısmen asidik 6.9 pH değeri bile koma ve ölüme götürebilmektedir.



Asidik Besinlerin Sağlığa Karşı Olumsuz Etkileri
İnsan vücudu, asidik ve antitoksan maddelerin bir bölümünü, idrar ve terleme yoluyla dışarı atabilmektedir. Fakat vücut atık maddelerin tamamından bu şekilde kurtulamamaktadır. Vücutta kalan yabancı asidik atıklar, zaman geçtikçe vücudun  bazı bölümlerinde birikmeye başlamaktadır. Vücut içinde bu şekilde kalan asidik atıklar, kötü kolesterol, yağ asitleri, ürik asit, böbrek taşları, üre, sülfat ve fosfatların gelişme nedenlerinin  temelini oluşturmaktadır. Öte yandan, hem hızlı yaşlanmaya hem de yaşlılığa bağlı olarak gelişen pek çok dejenerif hastalığın başlamasının genel nedeni de yine bu asidik atıklardır.

Asidik ve Alkali Besinler Arasındaki Farklar
Genel olarak vücutta sindirimleri sırasında asit atık yükü bırakan besinler asidik besinler olarak nitelendirilmektedir. Buradan yola çıkılarak, içeriğinde fosfor, kükürt, krom, çinko, sülfür mineralleri taşıyan besinler asidik besinler olarak belirtilmektedir. Sindirim sistemini zorlamayacak, yormayacak alkali besinler sindirim sırasında girdikleri bileşimlere alkali atık yükü bırakan besinlerdir. Genel olarak, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum gibi alkali mineralleri içeren besinler alkali besinlerdir. Ayrıca, antioksidan olan tüm besinler alkali özellikler taşımaktadır.

Alkali Besinlerin Faydaları
Alkali gıdalar ile beslenmenin faydalı olduğuna dair bir takım teoriler bulunmaktadır. Buna göre, vücutta birikmiş olan fazla asit, hastalıkların oluşması için uygun ortamlar meydana getirmektedir. Bundan dolayı da, % 80’i alkali gıdalardan ve % 20’si de asitli gıdalardan oluşan beslenme şekli, vücudun ideal pH dengesinin sağlanması açısından uygun olarak görülmektedir. Öte yandan, eğer alkali besinlerden oluşan bir diyet programı oluşturulmuş ise, asitli besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekli olacaktır. Bundan dolayı da, çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durmak, bunların yerine meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, kanın pH değerlerinin 7,4 ideal değerinde kalması açısından önemlidir.

Alkali diyet, kandaki pH seviyesini dengede tutmayı hedeflemektedir. Fakat aslına bakmak gerekirse, yenilen besinler, kanın pH seviyesini etkilememektedir. Çünkü zaten vücut, kanın pH seviyesini dengede tutmak üzere programlanmış haldedir. Fakat, alkali besinlerden oluşan diyet programında tercih edilen besinler, aynı zamanda faydalı besinler olduklarından, sağlıklı bir yaşam sürme ihtimalini artırmaktadırlar. Bundan dolayı da, alkali gıdalar ile beslenmenin zararlı olduğu iddia edilemez.

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar, asitli gıdaların azaltıldığı bir beslenme biçiminin faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu doğrultuda, asit düzeyi yüksek olan besinleri tüketmeyen kişilerde, böbrek taşı riskinin azaldığı, kemiklerin ve kasların güçlendiği, kalp sağlığının desteklendiği, kolon kanseri ve tip 2 diyabet riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar bu konuda kesin bir yargıya varmış değildir. Burada amaç, dengeli beslenmektedir. Unutmamak gerekir ki, aşırı miktarda alkali besin tüketmek de, her hangi bir sağlık sorununa yol açabilmektedir. Ancak, modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıkları düşünülünce, bu durum oldukça küçük bir ihtimaldir.

Vücutta Alkali Yükselmesi Sağlayan Duygular ve Etkinlikler
Günlük hayatta insanın duygu durumu ve yaptığı etkinlikler yolu ile, vücutlarındaki  alkali oranını yükselten etkinlikler şu şekildedir;

Huzur
Minnettarlık
Affetmek
Neşe
Gülmek
Olumlu düşünmek
Dinlenmek
Egzersiz yapmak
Derin nefes almak
Meditasyon yapmak
Nezaket göstermek.
Vücutta Alkali Azalmasına Asit Yükselmesine Neden Olan Durumlar


Öte yandan, vücuttaki asitlik miktarına artıran ve alkali yükselmesini engelleyen bazı faktörler ise şu şekildedir;

Hareketsizlik,
Aşırı sinirlilik,
Öfke,
Kıskançlık duygusu.
Alkali İçeren Besinler
Asitlik-bazlık yani pH derecesi, bir besin maddesinin asit ya da alkali (baz) içerdiğini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bilindiği üzere, pH derecesi 7’den büyük olan besinler, alkali besinler olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre, alkali özellikler gösteren bazı besinler aşağıda belirtildiği şekildedir;

1. Turpgiller Sebzeleri:
Creamy-Whipped-Cauliflower-Mash-two-caulis

Turpgiller sınıfına dahil olan, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi tüm sebzeler, alkali değerleri yüksek olan besin maddeleridir. Bu gibi sebzelerin, çiğ ya da buharda hafif pişmiş şekilde tüketilmesi ise, aşırı şekilde pişirilmiş olarak tüketilmesinden daha faydalıdır.

2. Kök Sebzeler:
2013-09-20-RadishWatermelonCherriette

Diğer sebzelere nazaran daha fazla miktarda mineral içeren kök sebzeler, tüm vücut sağlığı açısından oldukça faydalı etkiler göstermektedir. Özellikle de, beyaz, siyah yada kırmızı turp, havuç, pancar, şalgam, sarı şalgam, patates ve bayır turpu gibi kök sebzeler, yüksek miktarda alkali değerlerine sahiptirler. Ayrıca, sadece 15 ila 20 dakika buhar ile pişirilen bu kök sebzeler, tüketildiklerinde tokluk hissi de meydana getirdiklerinden dolayı, kilo vermeye de yardımcı olmaktadırlar.

3. Yeşil Yapraklı Sebzeler:
spinach-in-a-bowl-1260x840

Yeşil yapraklı sebzeler, yüksek miktarda alkali içermelerinin yanı sıra, güçlü birer vitamin ve mineral deposudurlar. Pazı, ıspanak, kara lahana, kale, kereviz ve marul gibi, yeşil yapraklı sebzeler, yüksek oranda alkali içeren sebzelerdir. Bu gibi yeşil yapraklı sebzeler özellikle de ıspanak, aynı zamanda, mineral, K vitamini, folik asit, fitokimyasal ve anitoksidan da içermektedir. Bundan dolayı da yeşil yapraklı sebzeler, sindirim sistemi sağlığı başta olmak üzere, bir çok yönden faydalı etkiler göstermektedirler.



4. Kırmızı Biber:
chili-pepper-for-metabolism-760x428

Alkali değeri en yüksek olan gıdalardan biri olan kırmızı biber, endokrin (hormonlar ile ilgili) işlevlerin sağlıklı şekilde ilerlemesi için gerekli olan enzimleri içermektedir. Aynı zamanda çok iyi bir A vitamini kaynağı olan kırmızı biber, antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Ayrıca kırmızı biber, strese ve hastalıklara neden olan serbest radikallere karşı mücadelede etkin rol üstlenmektedir.

5. Limon:
670px-Make-Lemon-Olive-Oil-Step-1

Normalde yani vücut dışında asidik olan, fakat vücut içinde sindirildikten sonra alkali özellik kazanan limon, alkali değeri en yüksek meyvelerden biridir. Aynı zamanda, doğal bir dezenfektan olan limon, yaraların iyileşmesinde ve asidik etkisi ile de virüs bazlı sorunların dindirilmesinde etkili olabilmektedir. Bunların dışında limon, öksürük, grip, soğuk algınlığı ve mide yanması gibi sağlık sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olmakta ve karaciğer sağlığının korunup, canlandırılmasında etkilidir.

6. Sarımsak:
Garlic-Soup-Made-With-52-Cloves-of-Garlic-Can-Defeat-Colds-Flu-and-Even-Norovirus

Mucize bir besin maddesi olan sarımsak, alkali özellikler göstermesinin yanı sıra, daha birçok faydalı özelliklere de sahiptir. Başta tansiyonun düşürülmesi olmak üzere, kalp ve damar sağlığını da koruyan sarımsak, karaciğerin temizlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine de yardımcı olmaktadır.

7. Bazı Meyveler:
fruit-melon-watermelon

Yüksek alkali değerleri ile bazı meyveler, vücudun asit-baz dengesinin korunmasına yardımcı olabilmektedir. Yüksek alkali değerlerine sahip olan bazı meyveler şu şekildedir;

Elma,
Muz,
Dutlu meyveler (çilek, ahududu, dut, yaban mersini, böğürtlen gibi),
Kantalop kavun,
Üzüm,
Kavun,
Portakal,
Şeftali
Armut,
Karpuz,
Hurma,
Greyfurt,
Ekşi kiraz,
Avokado
8. Bazı Protein Kaynaklı Besinler:
almond

Protein içeriği yüksek olan bazı besinleri aynı zamanda yüksek alkali özelliklere de sahip olabilmektedirler. Bu doğrultuda, alkali içerikleri yüksek olan bazı protein kaynaklı besinler şu şekildedir;

Badem,
Kestane,
Tofu (soya sütünden elde edilen peynir).
9. Bazı Baharatlar:
Cinnamon-stix-in-a-pile-POST

Baharatların bazıları, belirli seviyelerde alkali içerebilmektedir. Alkali değeri orta ya da yüksek olan bazı baharatlar, aşağıda belirtildiği şekildedir;

Tarçın,
Köri,
Zencefil,
Hardal
Deniz tuzu,
Zerdeçal,
Nane,
Çörek otu,
Kekik,
Kimyon.
10. Diğer Alkali Besinler:
peas

Daha birçok besin maddesi alkali özellikler göstermektedir ve her birinin alkali derecesi birbirinden farklı olabilmektedir. Buna göre, diğer alkali besinler ise şu şekildedir;

Bezelye,
Salatalık,
Soğan,
Biber,
Çimlendirilmiş tüm filizler (buğday ve arpa),
Deniz yosunları (dulse, wakame ve kelp),
Hindiba,
Soya filizi,
Pazı,
Kuşkonmaz,
Karbonat,
Isırgan otu,
Zeytin yağı,
İşlem görmemiş doğal tuz,
Maydanoz,
Yonca,
Domates,
Roka,
Ay çekirdeği,
Kabak çekirdeği,
Keten tohumu.
Google Plus'da Paylaş

Yazar fotoahmet

Yazar hakkında bilgi yazılacak.
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 comments :

Yorum Gönder